Szukaj

Korzyści płynące z warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe to rośliny, których częścią jadalną są korzenie. Wiele z nich jest częstymi gośćmi na polskich stołach: ziemniaki i ich mniej znani kuzyni, słodkie ziemniaki, marchew, cebula, czosnek oraz buraki pojawiają się w codziennym menu wielu z nas. Korzenie tych roślin absorbują składniki pokarmowe z ziemi, dzięki czemu bogate są w minerały i witaminy.

Ziemniaki

Gdy prawidłowo podane (najlepiej niesmażone), są źródłem antyoksydantów, witamin B6 i C, potasu, manganu, fosforu, niacyny, miedzi i kwasu pantotenowego.

W uprawach ziemniaków często stosuje się duże ilości pestycydów, dlatego warto zainwestować w te z upraw organicznych.

Marchewki

Najłatwiej dostępne są marchewki w kolorze pomarańczowym, ale można je również kupić w kolorach białym, żółtym, czerwonym i fioletowym.
O dobroczynnym działaniu marchwii na wzrok wiadomo od dawna, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku, pomaga też zapobiegać jaskrze i zaćmie.

Są doskonałym źródłem witamin A, C, K, E oraz manganu i potasu.

Zobacz również:

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki, zwane też batatami są bogate w antyoksydanty, witaminy C, B, mangan, fosfor, miedź, potas i kwas pantotenowy. Mają też działanie przeciwzapalne i pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi.

Cebula

To warzywo jest pełne biotyny, witamin C, B6 i B1, miedzi, fosforu, potasu i kwasu foliowego. Cebule wykazują właściwości bateriobójcze, przeciwzapalne, przeciwrakowe. Pomagają też w zwiększeniu gęstości kości i wzmacnia więzadła i doskonale wpływają na układ kwrwionośny.

Buraki

Lista cennych składników pokarmowych zawartych w burakach jest długa. Kwas foliowy, mangan, potas, miedź, magnez, fosfor, witaminy C i B6 oraz żelazo, wszystkie one odpowiadają za właściwości buraków: antyoksydacyjne, przeciwzapalne i oczyszczające. Mają też pozytywny wpływ na stan systemu nerwowego i zdrowia oczu. Te niepozorne warzywa korzenne pomagają też w zapobieganiu chorobom nowotworowym i chorobom układu krążenia.

Czosnek

Dzięki własciwościom antywirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwzapalnym czosnek jest idealnym środkiem nie tylko na przeziębienia. Regularne spożywanie czosnku przyczynia się do zapobiegania nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Ponadto jest źródłem manganu, witamin B1, B6 i C, miedzi, selenu, fosforu oraz wapnia.

Agnieszka Muciek - Szewczyk

Komentarze do: Korzyści płynące z warzyw korzeniowych

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz