Szukaj

Kolejna korzyść ze stosowania diety śródziemnomorskiej: mniejsze ryzyko niszczącego udaru mózg

Tak jak w przypadku innych dolegliwości naczyniowych, wystąpienie potencjalnie śmiertelnego albo upośledzającego udar mózgu zależy w dużej mierze od czynników stylu życia, takich jak dieta. Dysfunkcje naczyniowe, które przyczyniają się do udaru w późniejszym czasie, rozwijają się powoli przez wiele dekad: tętnice są coraz mniej elastyczne, ciśnienie krwi rośnie, wzrasta ryzyko skrzepów krwi, na które znacząco wypływa sposób odżywiania (cukier, węglowodany rafinowane, tłuszcze).



Większość ludzi nie wie, że jest zagrożona udarem, dopóki nie padną ofiarą tego tragicznego wydarzenia.

Na szczęście naukowcy wykazali już wielokrotnie, że ryzyko udaru możemy zmniejszyć, dokonując prostych zmian w diecie.

Badanie University of Boston, opublikowane w Diabetes Care, wykazało, w jaki sposób zmiana diety wpływa na ryzyko udaru.

Badacze odkryli gen silnie powiązany z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu II, który zdaje się silnie wchodzić w interakcje z dietą środziemnomorską, aby zapobiegać udarowi.

Naukowcy ocenili 7 018 kobiet i mężczyzn biorących udział w badaniu PREDIMED w ciągu 5 lat. Chcieli przekonać się, czy kontrolna dieta niskotłuczowa wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zawału serca i udaru mózgu. I czy genetyka odgrywa w tym jakąś rolę.


Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze oceniające, czy ich sposób odżywiania jest śródziemnomorski, czy nie.

Badacze odkryli, że wariant genetyczny, zwany TCF7L2 (ang. Transcription Factor 7-like 2) jest związany z metabolizmem glukozy i może prowadzić do rozwoju cukrzycy i choroby serca.

14% uczestników badania miało 2 kopie tego wariantu genetycznego, co sprawiało, że ryzyko cukrzycy rosło dla nich wręcz dramatycznie. Jednak obliczono też, że dieta śródziemnomorska znacząco redukowała proporcje udaru mózgu nawet w tej wysoko zagrożonej grupie.

Dr Jose Ordovas, autor badania, mówi: - Dieta śródziemnomorska ogranicza liczbę udarów mózgu pośród ludzi z dwiema kopiami tego wariantu. Jedzenie, które ci ludzie jedli, zdaje się eliminować podatność na udar, sprawiając, że ryzyko dla nich jest takie same jak dla tych, którzy nie mają żadnej kopii tego wariantu.

Wcześniejsze badania wykazały, że 2/3 populacji może mieć 1 lub 2 genetyczne warianty, które wiążą się z większym ryzykiem chorób takich jak cukrzyca czy sercowo-naczyniowe.

Komentarze do: Kolejna korzyść ze stosowania diety śródziemnomorskiej: mniejsze ryzyko niszczącego udaru mózg

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz