Szukaj

Kawa obniża ryzyko raka endometrium, pokazuje badanie

Kolejne dobre wieści dla miłośniczek kawy. Albowiem, te poranne filiżanki mogą zdziałać o wiele więcej niż tylko dodać energii. Kobiety, które zazwyczaj piją kilka filiżanek kawy dziennie przez wiele lat, mogą być mniej zagrożone niż ich rówieśniczki rozwojem raka endometrium, sugeruje nowe badanie.



Badacze z uniwersytetu Harvard University przeanalizowali dane 67 470 kobiet w wieku od 34 lat do 59 lat. Kobiety te były obserwowane przez 26 lat. W porównaniu do kobiet, które piły mało kawy, albo w ogóle nie piły, te kobiety, które piły średnio cztery filiżanki kawy dziennie były o 25% mniej zagrożone rozwojem raka endometrium. Z kolei te kobiety, które piły 2 – 3 filiżanki dziennie, były zagrożone o 7% mniej.

Mimo że badanie nie dowodzi, że picie kawy bezpośrednio odpowiada za zmniejszenie ryzyka raka, to badacze stwierdzają, iż związek przyczynowo-skutkowy jest wiarygodny. Picie kawy już wcześniej było powiązane z obniżaniem poziomu insuliny i estrogenu, a przewlekle wysokie poziomy obydwu tych hormonów są powiązane z rakiem endometrium, odnotowują eksperci.

Badacze jednakże zachęcają amatorów kawy, aby wstrzymać się z cukrem i śmietanką. Albowiem, wszelakie korzystne działanie, jakie może mieć kawa na poziom insuliny, z całą pewnością zostanie zniwelowane dodatkiem cukru i tłuszczu, co może przyczyniać się do odporności na insulinę i do przybierania na wadze.

Edward Giovannucci, profesor odżywiania i epidemiologii na Harvard School of Public Health, w Bostonie, przeprowadził to badanie, które zostało opublikowane w dzienniku Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.


Odkrycia te dodają się do wcześniejszych, które wykazywały, że kawa może oferować więcej korzyści niż szkód jeśli chodzi o zdrowie. I to nie tylko w przypadku raka. Ostatnio, badania powiązały konsumpcję kawy z niższym ryzykiem raka wątroby oraz śmiertelnego raka prostaty, tak samo jak i z niższym ryzkiem depresji, cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona (głównie u mężczyzn), a także marskości wątroby.


Badania przeprowadzone na gryzoniach sugerują nawet, że kawa może chronić przed zmianami w mózgu kojarzonymi z chorobą Alzheimera. Nie jest jeszcze całkowicie jasne, w jaki sposób picie kawy może poprawiać zdrowie, ale kofeina zdaje się być jedynie tylko częścią tego obrazka, odkąd badania nad kawą bezkofeinową wykazały, że taki typ napoju również jest korzystny dla zdrowia.

Składniki kawy, takie jak kwas chlorogenowy, zdają się również odgrywać pewną rolę. Uważa się, że w kawie jest kilka tysięcy różnych składników, a wiele z nich jest antyoksydantami, mówi doktor Donald Hensrud z Mayo Clinic.

Kawa zawiera antyoksydantów więcej nawet niż zielona herbata, mówi doktor Donald Hensrud.

Profesor Edward Giovannucci oraz jego koledzy przyjrzeli się pijącym herbatę również, ale nie znaleźli związku między konsumpcją herbaty a ryzykiem raka endometrium. Jednakże, badania te mają kilka niedociągnięć, dlatego też wyniki trzeba interpretować ostrożnie.

Na przykład, badacze polegali na dwuletnich kwestionariuszach, które oceniały ilości pitej kawy i herbaty, a równocześnie kontrolowali szeroki wachlarz czynników i zachowań. Dlatego też, nie można wykluczć, że kobiety pijące wielkie ilości kawy były po prostu inne pod względem socjalnym i kulturowym niż ich równieśniczki, a to również mogło wpłynąć na ryzyko zachorowania na raka.

Jak stwierdza doktor Steven R. Goldstein, profesor położnictwa i ginekologii w New York University Langone Medical Center, najskuteczniejszym sposobem na wykrycie – jeśli nie na zapobieganie – raka endometrium, jest przyglądanie się nieregularnym menstruacjom i konsultacja z lekarzem, jeżeli kobieta zauważy coś anormalnego.

Komentarze do: Kawa obniża ryzyko raka endometrium, pokazuje badanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz