Szukaj

Kapusta kiszona naturalnym probiotykiem

Ludzie często myślą, że probiotyki są jedynym rozwiązaniem dla zdrowia organizmu. Z ponad 100 bilionów bakterii znajdujących się w organizmie, ich właściwa równowaga ma kluczową rolę dla ogólnego stanu zdrowia. Jednak co jest najbardziej komfortowym i najzdrowszym źródłem probiotyków?

Kapusta kiszona: królowa probiotyków

Nasza planeta została obficie obdarzona mnóstwem substancji, pokarmów, które są w stanie wyleczyć wszelkie rodzaje chorób, tworzone ze względu na pojawienie się toksyn i niedożywienia. Istotne jest zrozumieć, jak właściwie korzystać z tych dóbr, aby poprawić jakość życia, a także korzystać z nich w celu rozwiązania najbardziej dręczących problemów zdrowotnych.

Jeżeli pojawiały się problemy zdrowotne z systemem trawiennym, to leczenie polegało głównie na nadużywaniu antybiotyków, czy leków na receptę. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego pojawiają się przeważnie w wyniku nadużywania niezdrowego, przetworzonego jedzenia, braku świeżych produktów zawierających korzystne enzymy i probiotyki oraz spożywania metali ciężkich.

Jednak jak się okazuje, receptą na tego typu problemy jest kapusta kiszona. Wszystko ze względu na bogatą zawartość składników pokarmowych. Dla dzieci, może być bardzo istotny element diety, który może być najkorzystniejszą potrawą, jaką można zjeść w ciągu dnia.

Zobacz również:

Niektóre z korzyści odżywczych kapusty:

  • witaminy B1, B6, B9, C, K
  • mangan, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo,
  • bogate źródła błonnika pokarmowego,
  • doskonałe źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych,
  • bogata jest w indol-3karbinol.

Kapusta kiszona w porównaniu z kapsułkami priobotycznymi

Kapusta kiszona nie jest smaczna dla wielu osób, głównie spowodowane jest to kwaśnością potrawy. Głównym problemem ludzkości w dzisiejszych czasach jest cukier, to od niego większość jest uzależniona. Ostatnie badania, ukazują, jak wiele korzyści niesie ze sobą spożywanie kapusty kiszonej, co powinno przemówić do wielu osób uzależnionych od cukru.

W badaniach naukowcy porównywali zawartość korzystnych bakterii w kiszonej kapuście a probiotykach. Jak się okazało, 2 szklanki (16 uncji) kapusty są równowartością 8 butelek probiotyków. W 4-6 uncji porcji domowej, kiszonej kapusty, analizy wykonywane w laboratorium, wykazały, że w kapuście zawarte jest 10 bilionów baterii.

Badania do tej pory obejmowały tylko ilość bakterii w tej potrawie. Następne analizy mają się skupiać na typach bakterii obecnych w świeżej kiszonej kapuście.

Kiedy rozważa się spożycie kapusty i pojawiają się myśli, żeby tego nie robić, należy pamiętać, ile bakterii z kapusty przedostaje się do organizmu ludzkiego. Jeden bilion pożytecznych bakterii zabijają patogeny  w jelitach i są w stanie przywrócić korzystny stan flory, który jest jednym z podstawowych czynników dobrego zdrowia przewodu pokarmowego. To jest jedna z najlepszych i bez wątpienia najprostszych rzeczy, które można zrobić dla poprawy zdrowia.

Komentarze do: Kapusta kiszona naturalnym probiotykiem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz