Szukaj

Jedzenie ziemniaków nie ma wpływu na otyłość, cukrzycę drugiego typu, czy zapalenie ogólnoustrojowe

W San Diego, na konferencji zwołanej przez Federację amerykańskiego towarzystwa biologii eksperymentalnej (FASEB), zostały przedstawione wyniki wstępnych badań ujawniające, że zwyczajowe spożywanie słodkich ziemniaków (pieczonych, czy gotowanych) nie jest związane z występowaniem otyłości. Nie udowodniono też wpływu tego produktu na występowanie cukrzycy drugiego typu, oraz na poziom C- białka reaktywnego (jest to składnik występujący w krwi, którego podwyższony poziom może powodować zapalenie ogólnoustrojowe).



Poprzednie badania, które faktycznie wykazały zależność między jedzeniem ziemniaków i wymienionymi wcześniej chorobami, zostały poddane w wątpliwość, gdyż nie uwzględniały okoliczności demograficznych. Czynniki takie jak wiek, płeć, rasa, środowisko i edukacja mogą mieć znaczenie, którego nie wzięto pod uwagę.

Profesor epidemiologii i kierownik programu badań nad odżywianiem (Nutritional Sciences Program) na Uniwersytecie w Waszyngtonie, Adam Drewnowski podkreślał hipotetyczne znaczenie tych pominiętych uprzednio wyznaczników: „Zamierzeniem naszych badań było skierowanie uwagi na czynniki demograficzne, zwłaszcza status społeczno- ekonomiczny, który, kiedy jest związany z konsumpcją słodkich ziemniaków, może wpływać na powszechne występowanie otyłości i cukrzycy. Co więcej, znając te uwarunkowania, możemy je kontrolować”

Zobacz również:

Zespół na czele z profesorem Drewnowskim przeanalizował dietetyczne nawyki oraz dane zdrowotne 5.800 dorosłych osób. Dane pochodziły z National Health and Nutrition Examination Survey i były przeprowadzane w dwóch cyklach (2003 - 2004 oraz 2005 - 2006). Po skrupulatnej kontroli czynników demograficznych, rezultaty nie wykazały zależności między spożywaniem ziemniaków a nadwagą, ani cukrzycą. Co więcej, nie potwierdzono także wpływu na poziom C- białka reaktywnego.

Tym, co zaciekawiło zespół badawczy, był fakt różnego przyrządzania ziemniaków przez Amerykanów. Bowiem, różnica między jedzeniem smażonych potraw a gotowanych jest znaczna.

Frytki, chipsy, ziemniaki pieczone, gotowane, sałatka ziemniaczana - to wszystkie odmiany dań pochodzące z jednego składnika. Przygotowywanie tych samych produktów w zdrowy, bardziej lekkostrawny sposób, może pozytywnie wpłynąć na naszą kondycję.

Analizowane dane pochodzące z National Health and Nutrition Examination Survey ukazują, że choć Amerykanie jadają kaloryczne frytki w restauracjach i barach, tak naprawdę rzadko przygotowują je w domu. Jak pokazują liczby, jedynie 26% serwowanych frytek to te, które Amerykanie kupują w sklepach spożywczych.

Komentarze do: Jedzenie ziemniaków nie ma wpływu na otyłość, cukrzycę drugiego typu, czy zapalenie ogólnoustrojowe

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz