Szukaj

Hiszpańskie badania analizują jakość wody w szklanych i plastikowych butelkach

Butelkowana woda sprzedawana w Hiszpanii jest praktycznie wolna od wydzielanych substancji przez opakowania plastikowe lub szklane. Składniki, które są wynikiem wpływu wody na plastik czy inne tworzywo, wykrywane są tylko w niektórych przypadkach, jednak nie są to ilości zagrażające zdrowiu. Badania zostały przeprowadzone na ponad 130 rodzajach wody mineralnej przez naukowców z Instytutu Badań Oceny Środowiska i Krajowej Rady Badawczej Wody (CSIC) w Hiszpanii.

Materiały używane do pakowania żywności zawierają małe cząsteczki lub monomery, które wraz z innymi dodatkami, mogą migrować do wody w czasie napełniania lub składowania.

Naukowcy z CSIC koncentrują się na składnikach, które mogą być przenoszone z plastikowych lub szklanych butelek do wody. Bardziej szczegółowo, analizują pięć typów ftalanów: estry z kwasu ftaloweg, DEHA, oktylofenole, nonyfolenole i bisfenole A.

Substancje te, są powszechne w produkcji opakowań, jednak mogą mieć toksyczny wpływ na narządy rozrodcze i układ hormonalny – jeżeli przekraczają limity określone w przepisach dotyczących materiałów wykonywanych z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z wodą.

Zobacz również:

Naukowcy przeanalizowali łącznie 94 marki wody pitnej sprzedawanej w Hiszpanii. Próbki zostały analizowane tuż po przygotowaniu wody w rozlewniach i po przechowywaniu wody przez okres jednego roku w celu oceny, czy nie doszło do „migracji” składników tworzyw sztucznych lub innych dodatków w tym okresie. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Chemia Żywności.

Jak się okazało, ze wszystkich przechowywanych przez naukowców butelek, tylko 5,6% miało wynik pozytywny. Składniki najczęściej występujące w tych opakowaniach, po pewnym czasie migrowały do wody. Jednak stężenia te są niewielkie i znacznie niższe od limitu dawki dziennej. Przykładowo, sam składnik DEHP, który znalazł się po tym czasie w wodzie, musiałby zostać wypity wraz z 231 litrami wody w ciągu dnia, by móc wywołać poważne zagrożenia.

- Biorąc pod uwagę stężenie składników i dzienną ilość spożywanej wody butelkowanej, możliwość rozwoju problemów z tego powodu praktycznie nie istnieje - mówi Dr. Silvia Lacorte, główna autorka badania.

Badacze podkreślają, że wyniki ich badań mogą być przydatne dla wielu rozlewni i dystrybutorów wody, którzy stale starają się udoskonalać swoje produkty.

Komentarze do: Hiszpańskie badania analizują jakość wody w szklanych i plastikowych butelkach (1)

Szpunia
Szpunia 27-08-2014 16:46

Woda z kranu

1

Najlepiej pić wodę z kranu... ale taką przefiltrowana.... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze