Szukaj

Eksperci radzą: unikajcie soków z warzyw z rodziny dyniowatych

Jak donoszą ostatnie wiadomości z New Dehli, Indie, lekarze i eksperci ostrzegają społeczeństwo przed spożywaniem soków z warzyw z rodziny dyniowatych. W rodzinie tej znajduje się wiele roślin uprawnych, m.in. ogórek, dynia, melon, tykwa.Ostrzeżenie takie pojawiło się po śmierci jednego z naukowców, który wypił sok z tykwy (w Indiach taki sok zwany jest Lauki). Sushil Kumar Saxena, zmarł w wieku 59 lat, po wypiciu soku. Skarżył się na gorzki smak soku, mimo wszystko sok dopił. Wkrótce potem doszło do wymiotów krwią i zgonu.



Eksperci ostrzegają, że gorzkie w smaku soki z warzyw z rodziny dyniowatych, mogą być toksyczne. Mogą one prowdzić do zatruć żołądkowych, biegunek, krwawienia i wymiotowania. Jednakże, część tych samych ekspertów uważa, że sok z tykwy jest zdrowy dla naszego organizmu - jedynie ten o gorzkim smaku powinien być przez nas natychmiastowo wyrzucany.

Zgodnie z opinią specjalisty odżywiania - Saschi Sohal´a - warzywa takie jak ogórek, tykwa, dynia, kabaczek i melon, są bardzo zdrowe, ale mogą okazać się zabójcze, jeśli te najbardziej gorzkie części nie zostaną z nich najpierw usunięte.


Takie części posiadają szkodliwe substancje zwane „tetracyclic triterpenoids”', które mogą być trujące, jeśli są w smaku gorzkie. Najlepiej jest gorzkie w smaku warzywa gotować lub poprostu ich unikać.

Coraz większa ilośc chemicznych i sztucznych nawozów stosowanych dla polepszenia wielu warzyw, powoduje zwiększenie ilości toksycznych związków powstałych w środkowych i zewnętrznych częściach warzyw. Dlatego, warto przed zjedzeniem takiego warzywa, poprostu je ugotować.

Komentarze do: Eksperci radzą: unikajcie soków z warzyw z rodziny dyniowatych

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz