Szukaj

Dania wielkanocne

Przepyszne dania wielkanocne sprzyjają podjadaniu i nawet ci, którzy na co dzień dbają o dietę to w okresie świątecznym na chwilkę o tym zapominają i dają się ponieść słodkiej pokusie. Święta Wielkiej Nocy, podobnie jak Święta Bożego Narodzenia, mają swoje charakterystyczne dania, które w danym czasie smakują zupełnie inaczej, niż jedzone kiedykolwiek indziej.

Dania wielkanocne

Kiedy myślimy o daniach wielkanocnych, widzimy przede wszystkim jajka - pod każdą postacią. Jajka w majonezie, kolorowe pisanki czy jajka faszerowane, ale też pasztety, nadziewane mięsa, barszcz biały z jajkiem, a na deser mazurki, babki i serniki. Przyjrzyjmy się zatem bliżej daniom wielkanocnym.

Symbolika dań wielkanocnych

Idąc w Wielką Sobotę do święcenia niesiemy w koszyczku przeróżne produkty, które potem stają się częścią dań wielkanocnych. Wszystko co znajduje się w święconce nie jest dziełem przypadku. Każdy jej element ma swoje symboliczne znaczenie.

  • chleb - stanowi podstawowy pokarm, a oprócz tego, jest chrześcijańskim symbolem Chrystusa. Ponadto ma być gwarancją dobrobytu i pomyślności,
  • jajko - to znak płodności i nowego życia. Do koszyczka wkładamy jajka na twardo, najczęściej ugotowane w łupkach cebuli, w celu nadania im złocistej barwy, ale też w postaci kolorowych, przyciągających wzrok, pisanek. Ciekawy jest fakt, że jajka jako ostatnie stały się elementem święconek, a obecnie są najbardziej kojarzone z daniami wielkanocnymi,
  • sól i pieprz - to przyprawy, dzięki którym nasze potrawy uzyskują lepszy smak. W wielkanocnym koszyczku czarny, zmielony pieprz jest symbolem gorzkich ziół, które w dawnych czasach Żydzi dodawali do potraw, w celu upamiętnienia niewolniczej pracy w Egipcie przy produkcji cegieł. Natomiast sól odpowiada za utrzymanie potraw w świeżości i nadaje im smak. Kiedyś wierzono, że odstrasza także złe moce,
  • wędlina - do koszyczka najczęściej wkładamy kawałek kiełbasy lub szynki. Jest ona symbolem dostatku, płodności oraz ma zapewnić dobre zdrowie,
  • chrzan - korzeń chrzanu to symbol siły i krzepy, ma nam również zagwarantować zdrowie. Jeszcze nie tak dawno poświęcony chrzan kroiło się na plasterki i częstowało osoby zgromadzone przy wielkanocnym stole, teraz raczej się od tego odbiega, a chrzan jest tarty i podawany z ćwikła lub z jajkiem,
  • twaróg - stanowi symbol przyjaźni pomiędzy człowiekiem a zwierzętami. Ma być gwarancją zdrowia i prawidłowego rozwoju zwierząt domowych, dzięki którym uzyskujemy właśnie m.in. ser,
  • ciasto - stanowi symbol doskonałości i umiejętności. Ważne, aby w koszyczku znajdowało się własnoręcznie zrobione ciasto, najlepiej babka drożdżowa.

Zobacz również:

Najpopularniejsze dania wielkanocne

Na świątecznym stole jest niemalże wszystko. Zaczynamy od obfitego i uroczystego śniadania, które zazwyczaj płynnie przechodzi w obiad. Podczas pierwszego, wielkanocnego posiłku, królują oczywiście jajka - w każdej możliwej postaci. Jajka w majonezie, z chrzanem i jajka faszerowane. Oprócz tego na stole znajdują się wszelkiego rodzaju wędliny, kiełbaski oraz domowe pasztety. Dodatkowo różnego rodzaju sałatki. Jadnak mimo ogromnej ilości przepisów, najczęściej wybieraną sałatka w Polsce jest, znana wszystkim, tradycyjna jarzynowa. Przepis jest właściwie jeden, ale w każdym domu smakuje inaczej, a głównym, wspólnym elementem jest majonez, którego sprzedaż w przedświątecznych okresach wzrasta nawet kilkukrotnie.

Kiedy już zgłodniejemy po pysznym, świątecznym śniadaniu, czeka na nas równie wspaniały obiad, bogaty w wiele tradycyjnych, wielkanocnych dań. Najważniejszą potrawą jest zupa. Może to być barszcz biały lub żur podawany z jajkiem i biała kiełbasą lub zupa chrzanowa. Na drugie danie podawane są przeróżne mięsa, przygotowane na wiele, oryginalnych sposobów. Rolady, pieczenie, parzone kiełbasy, faszerowane schaby - to tylko kilka przykładów na mięsne dania wielkanocne.

Ciasto jako danie wielkanocne

Nie mniej istotnym daniem wielkanocnym są przeróżnego rodzaju ciasta. Gospodynie domowe kładą duży nacisk na to, aby były one przede wszystkim domowej roboty. Najczęściej podawanymi plackami są oczywiście mazurki z dużą ilością bakalii, skórki pomarańczowej i słodkiego lukru oraz baby drożdżowe, najczęściej z cytrynowa nutą. Ponadto często serwuje się także klasyczne serniki, w czekoladowej polewie lub wiedeńskie oraz tradycyjne makowce.

Autor: Joanna Madej

Komentarze do: Dania wielkanocne

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz