Szukaj

Czekolada może uśmierzyć kaszel

Nie wszyscy potrzebują powodów, żeby jeść czekoladę. Innych może ucieszyć wiadomość, że jest kolejne dobre usprawiedliwienie dla tej przyjemności. Badanie przeprowadzone w grudniu 2012 roku w Zjednoczonym Królestwie pokazało, że teobromina, wyciągana z kakao, pozwala ustabilizować chroniczny kaszel. W projekcie wzięło udział 300 pacjentów z 13 szpitali.



Podawano im 1000 mg teobrominy 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Tabliczka gorzkiej czekolady zawiera zaś ok. 450 mg teobrominy na uncję (2/3 tabliczki wystarczą, aby dostarczyć pożądaną ilość tego składnika).

Niestety, objawy kaszlu u większości pacjentów wróciły, kiedy zaprzestano podawania teobrominy.

Inne badanie, również angielskie, pokazało, że teobromina jest skuteczniejsza niż kodeina, która jest zwyczajowo przepisywana w łagodzeniu przewlekłego kaszlu.

Naukowcy ustalili także, że kakao bez cukru pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2, a kakao i ciemna czekolada sprzyjają zdrowiu serca i naczyń krwionośnych.

Niestety, większość miłośników słodyczy wybiera czekoladę, która ma mniej korzystnych dla zdrowia właściwości – mleczna czekolada, z dużą zawartością cukru.

Najlepsza zaś jest ciemna czekolada, organiczna i minimalnie dosładzana, bez dodatków smakowych i wypełniaczy. Powinna zawierać co najmniej 70% kakao, albowiem im wyższy poziom tego składnika, tym lepiej.

Zobacz również:



Ziarna kakao zawierają bardzo dużo antyoksydantów, korzystnych dla zdrowia. Serwis NaturalNews wyjaśnia: poziom antyoksydantów bądź ORAC (ang. oxygen radical absorbtion capacity, czyli zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze) w kakao jest większy niż w większości powszechnie uznawanych produktów pokarmowych.


Przedstawiamy poniżej listę 10 produktów o największej wartości ORAC, sporządzoną przez US Department of Agriculture/Journal of American Chemical Society w 2008 roku:

- surowy proszek kakaowy: 95,500 na 100 g;

- surowe okruchy strąków kakaowych: 62,100;

- palony proszek kakaowy: 26,000;

- organiczne jagody goji: 25,300;

- jagody acai: 18,500; - gorzka czekolada: 13,120;

- mleczna czekolada: 6,740;

- śliwki: 5,770;

- rodzynki: 2,830;

- czarne jagody: 2,400.

Oznacza to, że różnica między surowym kakao a jagodami goji jest ekstremalna, a nawet mleczna czekolada, z pasteryzowanego mleka i z wielką ilością cukru, jest nadal pod tym kątem lepsza niż jagody.

Poza tym, surowe kakao dostarcza więcej magnezu niż jakikolwiek pojedynczy produkt pokarmowy. Magnez jest niezwykle ważny dla naszego organizmu, ponieważ bierze udział w ponad 300 metabolicznych funkcjach. Większość mieszkańców krajów zachodnich cierpi jednak na niedobór tego minerału.

Inne elementy, które możemy znaleźć w kakao, to siarka, wapń, żelazo, cynk, miedź, potas oraz mangan; pojawiają się także jednonienasycone kwasy tłuszczowe, podobne do oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. Powinno więc to uspokoić wszystkich, którzy obawiają się tłuszczów i nadmiernych kilogramów.

Jednakże, bądźmy świadomi, że ciężko dosładzane czekolady mleczne z wypełniaczami, dostępne w handlu, to nie to samo, co prawdziwa ciemna czekolada.

Komentarze do: Czekolada może uśmierzyć kaszel

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz