Szukaj

Cynamon to nie tylko przyprawa, to także superprodukt pokarmowy!

Zespół naukowców z różnych dziedzin oznajmił właśnie, że cenna przyprawa, czyli cynamon, jest bardzo obiecującą bronią molekularną przeciwko przewlekłym chorobom. W pracach udział wzięli Kiram Panickar, Heping Cao, Bolin Qin i Richard A. Anderson.



Rezultaty ich starannych analiz potwierdzają, iż cynamon (Cinnamomum verum albo Cinnamomum zeylanicum, znany także jako „prawdziwy cynamon”), jest naprawdę skutecznym narzędziem terapeutycznym, także w nowoczesnej medycynie.

Związki znajdujące się w tej przyprawie mają rozliczne właściwości:

- wzmagają działanie insuliny,

- mają antyoksydacyjne działanie,

- są antyzapalne,

- oraz mają neuroprotekcyjne właściwości.


Co więcej, udowodniono także, iż ekstrakt CPE (ang. cinnamon polyphenol extract) reguluje liczne geny oraz ma korzystny wpływ na metabolizm glukozy.

Zobacz również:



Wiele badań przeprowadzonych na ludziach, chorujących na syndrom metaboliczny, syndrom policystycznych jajników i na cukrzycę typu 2, wykazało, iż cynamon jako całość działa korzystnie, a jego wodny ekstrakt ma dobry wpływ na glukozę, insulinę, profil lipidowy i status antyoksydacyjny u tych pacjentów.

Pacjenci z syndromem metabolicznym doświadczają oporności na działanie insuliny, co z kolei powoduje dyslipidemię albo anormalne poziomy lipidów we krwi. W większości przypadków problemem jest hiperlipidemia. Cynamon z kolei obniża poziomy lipidów we krwi, co udowodniły badania zrealizowane na zwierzętach i ludziach.

Badania przeprowadzone na szczurach z nadciśnieniem, karmionych dietą z dużą zawartością cukru, wykazały, iż wysokie ciśnienie systoliczne u gryzoni znacząco spada, kiedy zwierzętom podaje się cynamon.

W medycynie starożytnej cynamon był używany przeciwko bólom zębów, halitozie, przeziębieniu i problemom trawiennym. Z biegiem czasu zapomniano o takim zastosowaniu tej przyprawy. Ostatnie badania być może to zmienią.

Warto jeszcze nadmienić, iż udowodniono, że wystarczy sam zapach cynamonu, albo żucie gumy z tą przyprawą, aby poprawić funkcje mózgu (pamięć, prędkość wizualno-motoryczna, rozpoznanie, uwaga, skupienie).

Komentarze do: Cynamon to nie tylko przyprawa, to także superprodukt pokarmowy!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz