Szukaj

Cynamon to nie tylko przyprawa, to także superprodukt pokarmowy!

Zespół naukowców z różnych dziedzin oznajmił właśnie, że cenna przyprawa, czyli cynamon, jest bardzo obiecującą bronią molekularną przeciwko przewlekłym chorobom. W pracach udział wzięli Kiram Panickar, Heping Cao, Bolin Qin i Richard A. Anderson.



Rezultaty ich starannych analiz potwierdzają, iż cynamon (Cinnamomum verum albo Cinnamomum zeylanicum, znany także jako „prawdziwy cynamon”), jest naprawdę skutecznym narzędziem terapeutycznym, także w nowoczesnej medycynie.

Związki znajdujące się w tej przyprawie mają rozliczne właściwości:

- wzmagają działanie insuliny,

- mają antyoksydacyjne działanie,

- są antyzapalne,

- oraz mają neuroprotekcyjne właściwości.


Co więcej, udowodniono także, iż ekstrakt CPE (ang. cinnamon polyphenol extract) reguluje liczne geny oraz ma korzystny wpływ na metabolizm glukozy.


Wiele badań przeprowadzonych na ludziach, chorujących na syndrom metaboliczny, syndrom policystycznych jajników i na cukrzycę typu 2, wykazało, iż cynamon jako całość działa korzystnie, a jego wodny ekstrakt ma dobry wpływ na glukozę, insulinę, profil lipidowy i status antyoksydacyjny u tych pacjentów.

Pacjenci z syndromem metabolicznym doświadczają oporności na działanie insuliny, co z kolei powoduje dyslipidemię albo anormalne poziomy lipidów we krwi. W większości przypadków problemem jest hiperlipidemia. Cynamon z kolei obniża poziomy lipidów we krwi, co udowodniły badania zrealizowane na zwierzętach i ludziach.

Badania przeprowadzone na szczurach z nadciśnieniem, karmionych dietą z dużą zawartością cukru, wykazały, iż wysokie ciśnienie systoliczne u gryzoni znacząco spada, kiedy zwierzętom podaje się cynamon.

W medycynie starożytnej cynamon był używany przeciwko bólom zębów, halitozie, przeziębieniu i problemom trawiennym. Z biegiem czasu zapomniano o takim zastosowaniu tej przyprawy. Ostatnie badania być może to zmienią.

Warto jeszcze nadmienić, iż udowodniono, że wystarczy sam zapach cynamonu, albo żucie gumy z tą przyprawą, aby poprawić funkcje mózgu (pamięć, prędkość wizualno-motoryczna, rozpoznanie, uwaga, skupienie).

Komentarze do: Cynamon to nie tylko przyprawa, to także superprodukt pokarmowy!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz