Szukaj

Codzienne picie coli zwiększa ryzyko raka

W wyniku procesu chemicznego, mającego miejsce w trakcie produkcji karmelu amoniakalno-siarczynowego używanego jako barwnik w napojach bezalkoholowych takich jak cola, powstaje karcynogen, który może zwiększać ryzyko raka u 1 na 100 tys. osób.

Po zestawieniu wyników testów laboratoryjnych na 11 napojach przeprowadzonych pod patronatem Consumer Reports i analizy przeciętnego ich spożycia przez Amerykanów naukowcy odkryli, że jedna puszka dziennie może narazić ludzi na działanie potencjalnie rakotwórczej substancji chemicznej zwanej 4-metyloimidazolem.

Prawo w Kalifornii wymaga, by na napojach znajdowały się etykiety ostrzegające, jeśli napój zawiera ilość 4-metyloimidazolu, która może zwiększać ryzyko raka (29 mikrogram dziennie).

Po przebadaniu 110 próbek napoi gazowanych okazało się, że napoje zawierały od 9,5 do 963 mcg na litr. Jednak naukowcy mieli za mało danych z poszczególnych próbek, by rekomendować którąś z marek. Próbki nawet tego samego napoju różniły się od siebie stężeniem związku.

Zobacz również:

W badaniach naukowcy posłużyli się danymi z Narodowego Badania Zdrowia i Odżywiania (National Health and Nutrition Examination Survey). Dane nawiązywały do tendencji odżywiania się Amerykanów w wieku 3-70 lat w latach 2003-2010.

Napoje podzielono na pięć kategorii: cola, cola dietetyczna, piwo korzenne, cole smakowe i inne.  Najpopularniejsza okazała się cola, najmniej spożywano coli smakowej i piwa korzennego. Najmniej tego typu napoi spożywali dorośli i małe dzieci, w przeciwieństwie do nastolatków i „młodych dorosłych”. Średnie spożycie wynosiło:

  • 550 – 1070 ml dziennie u osób w wieku 16 – 20 lat
  • 457 – 864 ml dziennie u osób w wieku 45 - 64 lat.

- Osoby spożywające napoje bezalkoholowe są narażone na niepotrzebne i do uniknięcia ryzyko raka powodowane przez składnik, który jest dodawany do tych napojów tylko z estetycznych względów – mówi dr Keeve Nachman. – To niepotrzebne ryzyko stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego i prowadzi do pytań o dalsze używanie karmelu amoniakalno-siarczynowego w napojach gazowanych.

Opracowała: Aleksandra Żyła

Komentarze do: Codzienne picie coli zwiększa ryzyko raka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz