Szukaj

Co to jest cydr jabłkowy? Przepisy na cydr

Cydr jabłkowy nazywany jest też jabłecznikiem. Jest lekkim trunkiem alkoholowym przygotowywanym z drożdży oraz dojrzałych jabłek, a konkretnie z przefermentowanego soku jabłkowego. Charakteryzuje się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem, dobrze gaszący pragnienie.

Co to jest cydr jabłkowy? Przepisy na cydr

Produkowany jest na bazie fermentacji moszczu jabłecznego, w sposób porównywalny do produkcji piwa metodą górnej fermentacji. Wykazuje cechy antyoksydacyjne, czyli neutralizowanie wolnych rodników dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Cydr jabłkowy jest szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, Francji, Belgii i na Litwie, a od kilkunastu lat produkowany jest także w Polsce.

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Wiele ludzi ma duże problemy z rozróżnieniem cydru od wina jabłkowego. Oba trunki są dwoma różnymi wyrobami alkoholowymi. Przede wszystkim zawartość alkoholu w cydrze jest dużo mniejsza i oscyluje w granicach 2-7% alkoholu, a wino jabłkowe zawiera od 9-18% alkoholu. Istotną różnicą jest także to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany przed fermentacją. Ponadto w 100 ml cydru zawarte jest od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym niedużo więcej bo około 46 kcal.

Przepis na domowy cydr jabłkowy

Zobacz również:

Cydr jabłkowy posiada wiele odmian, lecz ogólnie możemy go podzielić na zwykły oraz musujący. W jednym jak i drugim przypadku przebieg fermentacji trwa stosunkowo krótko, bardzo podobnie jak podczas produkcji piwa.

Składniki:

  • 15 - 15,5 kg jabłek
  • Drożdże specjalistyczne
  • Pożywka dla drożdży

Przygotowanie

Zazwyczaj najlepszy cydr wychodzi z gatunkowo różnych jabłek - 40% kwaśnych, 60% słodkich. Jabłka kupowane w sklepach spożywczych należy opłukiwać ciepłą wodą w celu usunięcia konserwantu ze skórki owocu. Niezbędny sok wyciskany jest z jabłek pokrojonych na kawałeczki za pomocą sokowirówki. Jest możliwie posłużenie się  również prasą do owoców jednak w takim przypadku konieczne jest wcześniejsze rozdrobnienie owoców do formy papki. Po wyprodukowaniu soku najlepiej odstawić go w chłodne miejsce na okres 2-3 godzin. Po upływie tego czasu na powierzchni powinna pojawić się czapa z resztek owoców. Tym sposobem uzyskany moszcz staje się bardzie niczym niezmącony. Wygenerowany moszcz przelewany jest następnie do balona, dodając pożywki i drożdży. Fermentacja przeprowadzana jest w temperaturze od 20-24 stopni Celsjusza.

Cydr musujący

W przypadku cydru musującego, sok fermentowany jest przez 7-10 dni, a następnie przewalany jest najlepiej do półlitrowych butelek po piwie. Do każdej dodawana jest łyżeczka cukru. Po zakapslowaniu butelek, odstawiamy je na 3-5 dni w temperaturze 20-24 stopni Celsjusza. Cukier w reakcji z drożdżami zostanie odfermentowany w wyniku czego otrzymany zostaje napój musujący. Butelki z cydrem należy przenieść do chłodnego miejsca jeszcze na następne 3 tygodnie. Po upływie tego czasu cydr musujący jest już gotowy do spożycia.

Cydr zwykły

Proces fermentacji cydru zwykłego przeprowadzany jest przez okres około 2 tygodni. Po tym czasie cydr powinien całkowicie przestać pracować. Wtenczas konieczne jest zlanie trunku znad osadu i ostawienie go na kolejne 2-3 tygodnie. Ostatnim etapem jest zlanie płynu do półlitrowych butelek i cydr jest już gotowy. Należy go przechowywać w chłodnym, wilgotnym miejscu.

Autor: Grzegorz Kozłowski

Komentarze do: Co to jest cydr jabłkowy? Przepisy na cydr

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz