Szukaj

Co kryje w sobie kasza jaglana?

Nasze nawyki żywieniowe zmieniają się z upływem czasu i obecnie rzadko kto pamięta w kuchni o kaszy jaglanej. Być może warto przypomnieć sobie, dlaczego nazywano ją "królową zbóż"? O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest  zagadką.


Jeszcze 100 lat temu była produktem spożywanym codziennie, zamiast ziemniaków czy makaronu. Obecnie proso, z którego powstaje kasza jaglana, młodym ludziom kojarzy się raczej z pokarmem dla ptaków. Na szczęście lekarze i naukowcy doskonale wiedzą, co w kaszy piszczy.

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?


Kasza jaglana to nic innego, jak obłuszczone ziarna prosa, które ludzkość zna ponad 9 000 lat. Jakie pozytywne właściwości posiada, że powinniśmy ponownie zaprosić ją do kuchni? Po pierwsze, jest ona bardzo łatwo przyswajalna i bardzo pożywna, dlatego często jest niezbędnym elementem diet osób odchudzających się czy też pacjentów w czasie rekonwalescencji. Jest określana „królową zbóż”, ponieważ obfituje w witaminy z grupy B i zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień, czy żyto. Ma wysoki poziom białka, ale nie zawiera glutenu, a więc nie uczula. Z tego względu to jedyna kasza, którą można podawać dziecku już po ukończeniu 5. miesiąca życia.

Jednym z istotnych składników kaszy jaglanej jest krzemionka, rzadko występująca w produktach spożywczych, która działa korzystnie na skórę, zęby i paznokcie. Przede wszystkim zaś jest to jedyna kasza zasadotwórcza - nic tak nie usuwa z organizmu toksyn powstałych z jedzenia zakwaszających produktów, np. cukru, kawy, alkoholu, produktów z mąki pszennej, jaj… Kasza jaglana zawiera także lecytynę, która opóźnia procesy starzenia, chroni wątrobę i zalecana jest w profilaktyce miażdżycy. Onkolodzy podkreślają, że zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Stąd właśnie obecność kaszy jaglanej w codziennym menu ludzi chorujących na nowotwory.


Gdzie kupić taką kaszę?

Kaszę jaglaną z pewnością dostaniemy w sklepach z żywnością ekologiczną, bez problemu zamówimy ja także przez Internet (np. Kasza jaglana bio marki BIO RAJ, która jest certyfikowanym produktem rolnictwa ekologicznego). Powoli kasza jaglana zadomawia się także w marketach.

Co z nią zrobić?

Można ją podawać do duszonych mięs, sosów, w zupach, zapiekankach. Dobrze smakuje też na słodko z dodatkiem owoców. Można  przygotować z niej kleik dla osób chorych czy dla małych dzieci. Grubo mielona, może nawet stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach.

Przepis na Kaszę jaglaną Bio Raj z warzywami:

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej Bio Raj,
2 papryki,
mała cukinia,
duża cebula,
puszka kukurydzy,
3 łyżki oleju,
3 ząbki czosnku,
sos sojowy,
rozmaryn,
sól,
pieprz.

Kaszę sparz i odsącz. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Umytą cukinię (jeśli młoda - ze skórką) pokrój w ćwierć plasterki, natomiast cebulę obierz i posiekaj. Otwórz puszkę i odsącz ziarna kukurydzy. Rozgrzej na patelni część oleju i najpierw podsmaż samą cebulę, a gdy będzie złota, wsyp kaszę i jeszcze chwilę smaż razem. Kaszę z cebulą przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, osól i upiecz ją w piekarniku (około 25 minut). Na reszcie oleju podsmaż posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj na ciepło.  Smacznego!

Komentarze do: Co kryje w sobie kasza jaglana?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz