Szukaj

Arsen w niektórych ryżowych produktach dla chorych na celiakię

Osoby chore na celiakię zmuszone są wykluczyć z diety wiele produktów zbożowych ze względu na zawartość szkodliwego dla nich glutenu. Do tej pory dobrą alternatywą był dla nich ryż, jednak według hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Miguel Hernández w Elche (UMH), żywność z niego wyprodukowana może zawierać alarmującą ilość arsenu.

Ilość arsenu w żywności wyprodukowanej z ryżu

Dla większości konsumentów zawartość arsenu w ryżu nie jest problemem, gdyż codziennie nie spożywają go w aż tak wielkich ilościach. Jednak dla 1% populacji, który cierpi na celiakię sprawa może nie być tak prosta, gdyż wybór produktów niezawierających glutenu nie jest zbyt bogaty. Badacze z UMH przeanalizowali więc obecność arszeniku w mące, chlebie, słodyczach, makaronach, piwie i mleku wyprodukowanych na bazie ryżu, popularnych wśród tej grupy osób.

Według nich, wyniki były niepokojące – w części z tych produktów stwierdzono ogólną zawartość arsenu (As-t) na poziomie nawet 120 µg/kg (mikrogramów na kilogram ryżu) i do 85.8 µg/kg arsenu nieorganicznego (As-i). As-t to suma arsenu organicznego, który łączy się z węglem; As-i reaguje natomiast z innymi substancjami takimi jak tlen, chlor czy siarka, i jest bardziej szkodliwy. W połączeniu z innymi produktami spożywczymi zawartość arsenu oceniono na około dwa razy większą.

Zobacz również:

Niebezpiecznie wysokie dzienne spożycie arsenu

W 2009 roku Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że codzienne spożywanie od 0.3 do 8.0 µg arsenu na kilogram wagi ciała grozi rakiem płuc, skóry albo pęcherza. Jak wyliczyli badacze z UMH, w skutek dużej ilości ryżu w diecie u osób chorych na celiakię ilość przyjmowanego arsenu wynosi około 0.45 µg na kilogram wagi ciała dziennie, a według innych badań jest to nawet od 0.61 do 0.78 µg/kg. - Liczby te pokazują, że nie możemy wykluczyć ryzyka dla zdrowia osób, które spożywają tego typu produkty – komentuje Angel Carbonell, jeden z autorów badania.

Podkreśla również konieczność wprowadzenia limitów ilości arsenu w produktach ryżowych przeznaczonych dla chorych na celiakię, oraz uwzględnienia w etykietach wartości odżywczych zarówno ilości arsenu, jak i rodzaju wykorzystanego do produkcji ryżu, gdyż zawartość tego pierwiastka jest zależna od odmiany. Unia Europejska zaczęła już prace nad określeniem maksymalnej zawartości tej toksycznej, rakotwórczej substancji w tego typu produktach.

Opracowała: Julia Liszka

Komentarze do: Arsen w niektórych ryżowych produktach dla chorych na celiakię

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz