Szukaj

Nowe badanie pokazuje związek między nabiałem w diecie a zdrowiem kości

Badanie Institute for Aging Research (IFAR) na Hebrew SeniorLife, filii Harvard Medical School (HMS), pokazuje, że dzienne spożycie nabiału jest związane z mineralną gęstością kości – w biodrze, ale nie w kręgosłupie. Dobroczynnym działaniem wykazują się mleko i jogurty, natomiast śmietana przyczynia się do obniżenia gęstości mineralnej kośćca.



Badanie ukazało się w Archives of Osteoporosis.

Autorzy sugerują teraz, że nie wszystkie produkty nabiałowe sprzyjają zdrowiu kośćca.

Dr Shivani Sahni, główny badacz, mówi: produkty nabiałowe dostarczają wielu ważnych składników, korzystnych dla zdrowia kości. Ale śmietana i jej pochodne, takie jak lody, mają niższe poziomy tych składników oraz wyższe poziomy cukru i tłuszczu.

W naszym badaniu, 2,5 - 3 porcje mleka i jogurtu dziennie były powiązane z lepszym stanem kości. Potrzebne są badania, które ocenią wpływ konsumpcji sera – niektóre gatunki mają wysoką zawartość tłuszczu i sodu, dodaje jeszcze uczony.

Naukowcy z IFAR oparli swoje wyniki na danych zebranych w badaniu Framingham Offspring study (3212 uczestników wypełniających kwestionariusz na temat częstotliwości konsumpcji).


Porównali codzienną konsumpcję nabiału z pomiarem gęstości mineralnej kości (BMD), w wyniku czego okazało się, że korzyści ze spożywania mleka i jogurtu przekraczają korzyści ze spożywania śmietany u kobiet i mężczyzn w średnim wieku.

Co więcej, mleko i jogurt niskotłuszczowe mogą zwiększyć spożycie protein, wapnia i witaminy D, obniżając spożycie tłuszczów nasyconych.

Wcześniejsze badania sugerowały, że produkty nabiałowe zawierają więcej niż jeden korzystny składnik odżywczy, tym samym przyczyniając się do utrzymania zdrowia kości.

Badania takie jak te wspierają ideę, że właściwe odżywianie pomaga zwalczać osteoporozę, która jest poważnym zagrożeniem zdrowia publicznego dla ok. 44 mln Amerykanów powyżej 50 roku życia. Kobiety są bardziej zagrożone chorobą niż mężczyźni.

Ocenia się, że:

- 10 mln Amerykanów już teraz ma osteoporozę.

– kolejne 34 mln Amerykanów ma niską gęstość kości, co zwiększa u nich ryzyko złamań i osteoporozy (głównie nadgarstek, kręgosłup i biodra).

– złamania związana z osteoporozą odpowiadają za 19 mld dolarów kosztów opieki zdrowotnej w 2005, które mają sięgnąć nawet 25 mld dolarów w 2025.

Komentarze do: Nowe badanie pokazuje związek między nabiałem w diecie a zdrowiem kości

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz