Szukaj

Łuszczyca zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę

Podziel się
Komentarze0

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Perelman School of Medicine na University of Pennsylvania wskazują, że łuszczyca jest niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2. Naukowcy szacują, że w ciągu każdego roku u około 115 500 osób chorych na łuszczycę rozwinie się cukrzyca, bez względu na to, czy znajdują się oni w grupie ryzyka tej choroby.



W swoich badaniach naukowcy porównali 108 132 osoby z łuszczycą z 430 716 zdrowymi osobami o podobnych uwarunkowaniach zdrowotnych.

Okazało się, że u osób z łagodną formą łuszczycy, ryzyko zachorowania na cukrzycę wzrasta o 11%, natomiast w ciężkich przypadkach aż o 46%.

Badacze przyjrzeli się także osobom, u których zdiagnozowano cukrzycę i zauważyli, że osoby cierpiące na obie choroby częściej wymagają leczenia farmaceutycznego niż pacjenci, którzy nie chorują dodatkowo na łuszczycę.

„Dane pokazują, że pacjenci z łuszczycą są bardziej narażeni na to, że rozwinie się u nich cukrzyca, nawet jeśli nie dotyczą ich podstawowe czynniki ryzyka, takie jak otyłość” – mówi autor publikacji dr Joel M. Gelfand.


„Pacjenci z łuszczycą powinni stosować zdrową dietę, regularnie ćwiczyć i regularnie przechodzić badania kontrolne, szczególnie pomiar ciśnienia krwi, cholesterolu i poziomu cukru” – dodaje.

Łuszczyca była do tej pory wiązana ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia u pacjenta problemów z metabolizmem, z zawałem serca, z udarem mózgu czy też z problemami sercowo-naczyniowymi mogącymi prowadzić nawet do śmierci.

Obecne badania wykazały kolejne powiązania choroby, na którą cierpi ponad 7,5 miliona Amerykanów, z innymi schorzeniami.

„Te badania, oparte na poprzednich pracach, pokazują w ilu przypadłościach zdrowotnych większe ryzyko zachorowania wiąże się z występowaniem łuszczycy”, zauważa jeden z autorów, dr Rahat S. Azfar.

„Oprócz zwiększonego ryzyka zachorowania na cukrzycę, osoby cierpiące na łuszczycę są bardziej podatne na problemy z metabolizmem, wysoki poziom trójglicerydów czy podwyższony poziom glukozy. Zarówno pacjenci chorzy na łuszczycę, szczególnie w ciężkich przypadkach, jak i ich lekarze, powinni być świadomi potencjalnych zagrożeń związanych z tą chorobą skóry” – dodaje.

Naukowcy zauważają, że w przyszłości należy przeprowadzić badania, które pozwolą odpowiedzieć na pytanie w jakim stopniu łuszczyca odgrywa rolę w rozwoju cukrzycy typu 2 i późniejszych powikłaniach.

Komentarze do: Łuszczyca zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz