Szukaj

Eksperci sprawdzają skuteczność diety śródziemnomorskiej u starszych dorosłych

Według badania przedstawionego w Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, dieta śródziemnomorska jest związana z niższym ryzykiem wystąpienia hiperurykemii, definiowanej jako stężenie kwasu moczowego we krwi wyższe niż zakłada norma: dla kobiet – 360 μmol/L (6 mg/dL) i dla mężczyzn 400 μmol/L (6,8 mg/dL).



Hiperurykemia została powiązana z syndromem metabolicznym, nadciśnieniem, cukrzycą typu 2, chroniczną chorobą nerek, dną, a także zachorowalnością i śmiertelnością z powodu chorób serca.

Dieta śródziemnomorska zakłada dużą konsumpcję warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów, oliwy z oliwek i pełnych ziaren, umiarkowane spożycie wina, produktów mlecznych i drobiu, oraz niewielką konsumpcję czerwonego mięsa, słodkich napojów i słodyczy.

Naukowcy zakładają, że duże stężenie antyoksydantów w diecie śródziemnomorskiej, a także jej antyzapalne właściwości sprawiają, że ten typ reżimu żywieniowego może przyczyniać się do spadków stężenia kwasu moczowego.

Prace, którymi kierowała Marta Guasch-Ferre, miały na celu przeanalizowanie powiązania między dietą śródziemnomorską i ryzykiem hiperurykemii u starszych dorosłych.


W 5-letnich obserwacjach udział wzięło ponad 7 400 uczestników, przypisanych do jednej z trzech diet (2 diety śródziemomorskie wzbogacone bądź oliwą extra virgin bądź miksem orzechów oraz niskotłuszczowa dieta kontrolna).

Uczestnikami były kobiety w wieku od 60 do 80 lat oraz mężczyźni od 55 do 80 lat. Uczestnicy chorowali na cukrzycę typu 2 bądź byli zagrożeni chorobą wieńcową.

Badanie pozwoliło naukowcom dojść do poniższych wniosków na temat zdrowotnych efektów diety śródziemnomorskiej u starszych dorosłych:

- uczestnicy badania, którzy na początku projektu odżywiali się w sposób zbliżony do diety śródziemnomorskiej, mieli mniejsze proporcje hiperurykemii;

- spożywanie mniej niż jednej porcji czerwonego mięsa dziennie jest związane z 23-procentowym spadkiem ryzyka hiperurykemii;

- konsumpcja owoców morza i ryb zwiększa prewalencję hiperurykemii;

- picie więcej niż 7 lampek winna tygodniowo zwiększa prewalencję hiperurykemii;

- jedzenie roślin strączkowych redukuje prewalencję hiperurykemii;

- spadki proporcji hiperurykemii udało się osiągnąć samym tylko przystąpieniem do diety śródziemnomorskiej, bez jednoczesnych zmian w fizycznych aktywnościach i bez utraty wagi.

Komentarze do: Eksperci sprawdzają skuteczność diety śródziemnomorskiej u starszych dorosłych

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz