Szukaj

Żywność uprawiana metodami ekologicznymi może zaoferować więcej niż ta uprawiana tradycyjnie

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy już dawno zauważyli niebezpieczeństwo jakim jest kadm (Cd), metal ciężki, który jest główną przyczyną zaburzeń naczyniowych, najczęściej występujących nowotworów, osteoporozy i chorób nerek. Może także spowodować uszkodzenie układu rozrodczego i nerwowego organizmu. Prócz dymu tytoniowego, który powoduje liczne zaburzenia, głównym źródłem tego związku jest skażona żywność na bazie roślin.

Wiele opublikowanych wcześniejszych badań, między innymi w British Journal of Nurition, stwierdzało, że żywność uprawiana metodami ekologicznymi zawiera średnio o 48% mniej kadmu w żywności. Teraz, nowe badania opublikowane w czasopiśmie American Heart, dr James J. Di Nicolantonio umieścił analizy, które sugerują, że wprowadzenie żywności ekologicznej do diety człowieka, może pozytywnie wpłynąć na zdrowie i ograniczyć śmiertelność, która wywołana jest niepożądanymi skutkami ubocznymi płynącymi z odżywiania.

Powołując się również na wcześniejsze badania, Di Nicolantonio i jego kolega McCarty, sugerują, że wysokie ilości kadmu znajdującego się w uprawach roślinnych, związane są ze sztucznymi nawozami i środkami chemicznymi, które stosuje się dla lepszych upraw.

Zobacz również:

Kadm znajduje się w ziarnach, zielonych warzywach, warzywach korzeniowych, bulwach czy w mięsie pochodzącym z narządów i skorupiaków. Chociaż niewielkie ilości kadmu wydalane są z moczem, ciało ludzkie ma fizjologiczny mechanizm, który powoduje gromadzenie się resztek kadmu, nawet przez wiele lat. Obecne metody profilaktyczne, nie są wystarczające, by móc całkowicie rozwiązać ten problem. Na szczęście, badania wykazały, że dieta zawierająca odpowiednie ilości cynku, przeciwdziała toksyczności kadmu. To może być bardzo ważny trop, który poprowadzi do opracowania metody leczenia.

Kluczowym zachowaniem jest unikanie dymu tytoniowego i produktów nieekologicznych. To pomoże zapobiec odkładaniu kadmu w organizmie, co następnie przełożyć by się mogło na liczne zaburzenia.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Żywność uprawiana metodami ekologicznymi może zaoferować więcej niż ta uprawiana tradycyjnie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz