Szukaj

Zakazane na barbecue

Podziel się
Komentarze0

Na pewno ci to nie umknęło: piękne, słonecznie dni powróciły! A wraz z nimi barbecue, łańcuchy kiełbasy lub kiełbasek, szaszłyki z wołowiny, z kurczaka lub z jagnięciny, a także ćwiartki pomidorów i cebuli, jak również cukinia i bakłażan pokrojone w plasterki... Te cudowne momenty, rodzinne bądź spędzane z przyjaciółmi, one także wiążą się z pewnymi zagrożeniami.


Oto małe porady, dzięki którym unikniemy katastrofy podczas świętowania...


Oparzenia

Główne zagrożenia związane z używaniem grilla są, oczywiście, związane z oparzeniami oraz zatruciami. Pierwszymi ofirami oparzeń są dzieci, a przede wszystkim te, których wzrost jest równy z wysokością paleniska. Oto dlaczego oparzenia dotyczną najczęściej twarzy oraz rąk ... i są szczególnie ciężkie. Podstawowym środkiem ostrożności jest więc oczywiście absolutne zakazanie wszyskim dzieciom zbliżania się do grilla albo bawienia się w jego pobliżu.

Upewnijcie się również co do stabilności całego urządzenia. Dlatego też, wybierajcie raczej modele na czterech nogach.

Dodatkowo, nigdy nie używajcie alkoholu ani benzyny, aby zapalić albo podsycić ogień! Logiczne, powiecie? Chyba nie za bardzo, biorąc pod uwagę dziesiątki ciężkich oparzeń podczas grillowania, o których donosi się co roku. Uczeń kucharza prawie zawsze jest zaskakiwany przez nagły wybuch płomieni, na który, wbrew wszelkim oczekiwaniom, nie był w ogóle przygotowany...

Zobacz również:



Zatrucia

Właściwie to zagrożenie leży nie w samym gotowaniu na grillu. Raczej jest to bowiem związane z pozostałościami po związkach toksycznych na produktach pokarmowych, które wytwarzają się w niektórych warunkach. W rzeczywistości, gotowanie w wysokich temperaturach może prowadzić do tworzenia się wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, słynnych związków, których właściwości kancerogenne są również znane.


Przede wszystkim, pomyślcie więc o uregulowaniu temperatury gotowania. To właśnie ciepło węgli gotuje nasze produkty, a nie wysokość płomieni. A płomienie właśnie są odpowiedzialne za to tworzenie się wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

A jeśli tłuszcz spada na żarzące się węgle, może to również sprzyjać tworzeniu się tych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Naturalnie, im chudsze będzie mięso, tym mniejsze będzie ryzyko. Pilnujcie więc, aby usunąć każdy tłuszcz, jaki tylko dostrzegacie i możecie wyciąć go z mięsa.

Jeśli często korzystacie z grilla na węgiel drzewny, wybierajcie jego oczyszczoną wersję. W odróżnieniu do zwykłego węgla drzewnego, oczyszczony zawiera ponad 85% węgla.

Do rozpalania, używajcie jedynie produktów, które są do tego przeznaczone. I upewnijcie się, co oczywiste, iż wasze dzieci nie mają do nich dostępu.

Zauważmy również, że palety drewnianie, pozostałości po opakowaniach produktów pokarmowych, takie jak kartony, nie są przewidziane do rozpalania ognia. Pierwsze z całą pewnością są odpowiednio zabezpieczane tak, aby opierały się przemoczeniu, pleśniom, insektom odżywiającym się drewnem... Pozostałe w momencie spalania będą emitować toksyczne związki obecne w farbach drukarskich.

W końcu, jeśli chodzi o bezpieczeństwo i higienę, czyście regularnie swój grill, swoje szczypce oraz naczynia. A w razie wypadku, skontaktujcie się z pogotowiem.

Komentarze do: Zakazane na barbecue

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz