Szukaj

Sprawdź, jakie barwniki i konserwanty dodawane są do żywności!

Podziel się
Komentarze0
5/7
Uważaj na konserwanty!

Uważaj na konserwanty!

Konserwanty czyli np. E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Azotyny potasu i sodu czyli E 249 i E 250, powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa, mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie. Siarczany, oznaczone od E 220 do E 228, znajdują się m. in. w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych, u osób wrażliwych wywołują nudności i bóle głowy.

Komentarze do: Sprawdź, jakie barwniki i konserwanty dodawane są do żywności!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz