Szukaj

Padaczka: sól spożywcza może wpływać na ataki!

Podziel się
Komentarze0

Badacze kanadyjscy z University McGill odkryli, iż sód z soli spożywczej ma wpływ na neuroprzekaźniki w mózgu, a tym samym na funkcje mózgowe. Dzięki tym odkryciom mają nadzieję na opracowanie nowych leków, które któregoś dnia pozwolą na skuteczne leczenie takich chorób jak padaczka czy bóle neuropatyczne.



Badanie ukazało się w magazynie naukowym Nature Structural & Molecular Biology.

W artykule naukowcy z University McGill, we współpracy z brytyjskimi uczonymi z Oxford University, opisują, w jaki sposób udało im się udowodnić, że sód – czyli główny składnik soli spożywczej – stanowi unikatowy przełącznik receptora neuroprzekaźnika mózgowego, zwanego receptorem kainianu, odpowiedzialnego za liczne zaburzenia, takie jak epilepsja.

Zobacz również:



Autorzy badania posłużyli się symulacjami komputerowymi, aby zrozumieć działanie sodu na receptory kainianu.

Dzięki temu udało im się dojść do zaprezentowanych tutaj konkluzji.

Sugerują teraz, że zrealizowanie prac nad lekiem zdolnym zahamować aktywność tych receptorów umożliwi ograniczenie napadów padaczkowych u pacjentów chorych na epilepsję.

Poza tym, jak dodaje jeden z autorów tego badania, dr Derek Bowie, kanadyjsko-angielskiemu zespołowi naukowemu udało się także zidentyfikować dokładne miejsce w mózgu, które wiąże atomy sodu i kontroluje aktywację i inaktywacje receptorów kainianu.

Oznacza to, że leki, które uda się w przyszłości opracować na podstawie tych odkryć, będą wiązały się z mniejszą ilością skutków ubocznych niż aktualnie stosowane terapie antypadaczkowe.  

Komentarze do: Padaczka: sól spożywcza może wpływać na ataki!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz