Szukaj

Kwasy omega – 3 - zdrowie i odporność w kapsułce

Podziel się
Komentarze0

Każdego dnia nasz organizm narażony jest na kontakt z licznymi bakteriami i wirusami, a mimo to nie chorujemy zbyt często. Odporność na infekcje to zasługa sprawnie działającego systemu immunologicznego, który chroni nas przed czynnikami chorobotwórczymi.

Kwasy omega – 3 - zdrowie i odporność w kapsułce

Aby układ odpornościowy funkcjonował prawidłowo, niezbędne jest m.in. prawidłowe odżywianie i produkty bogate w witaminy i minerały, ale przede wszystkim niedoceniane kwasy omega – 3. Możemy dostarczyć je w zdrowej diecie, regularnie spożywając ryby morskie czy owoce morza. Jeśli jednak chcemy mieć całkowitą pewność, że w naszym organizmie nie brakuje kwasów omega-3, sięgnijmy po naprawdę wysokiej jakości suplement diety.

Jak kwasy omega – 3 wzmacniają naszą odporność?

Kwasy omega – 3 zawarte w wysokiej jakości oleju rybim, mają wpływ na kilka istotnych czynników, odpowiedzialnych za prawidłową funkcję układu odpornościowego. Związki te m.in. biorą udział w syntezie eikozanoidów – biologicznie czynnych substancji, które aktywizują komórki obronne  (limfocyty) do zwalczania czynników chorobotwórczych, chroniąc organizm przed infekcjami i rozwojem stanu zapalnego.

Suplement, suplementowi nie równy

Sięgając po preparat z kwasami omega–3 nie sugerujmy się jedynie niską ceną – ta może być wynikiem niezbyt bogatego składu lub niskiej jakości.  Wybierzmy raczej produkt o najwyższej jakości. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że będzie całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia i skuteczny we wzmacnianiu układu immunologicznego.

W aptekach wybór preparatów z kwasami omega–3 jest ogromny. Teoretycznie produkty te są takie same. Jednak w praktyce mogą różnić się diametralnie – przede wszystkim składem, metodą pozyskiwania oleju rybnego, a także czystością, co łącznie ma ogromny wpływ na jakość, bezpieczeństwo i skuteczność gotowego produktu.


Jak najczęściej powstają preparaty omega – 3?

Najbogatszym źródłem dobrze przyswajalnych kwasów omega – 3 jest olej rybi, pozyskiwany z czystych hodowli ryb morskich.

Niestety nie każdy producent oferuje wysokiej jakości suplement diety. Wiele preparatów z kwasami omega – 3 jest wytwarzanych bez monitorowania i kontrolowania poszczególnych etapów produkcji, począwszy od miejsca połowu ryb (często z zanieczyszczonych akwenów), poprzez sam etap pozyskiwania oleju, nierzadko prowadzony w złych warunkach technologicznych, obniżających wartość produktu. Tak otrzymany suplement diety z kwasami omega–3 raczej nie spełni oczekiwań nawet najmniej wymagającego (i niestety nieświadomego) klienta.


Jak produkowane są wysokiej jakości preparaty omega – 3?

Najwyższej jakości i czystości preparaty omega – 3 wytwarzane są w zupełnie innych warunkach. Cały proces produkcji poddawany jest szczegółowemu monitorowaniu, z uwzględnieniem miejsca hodowli i połowu ryb oraz zastosowanych technologii z każdego kolejnego etapu wytwarzania oleju rybnego.

Jako jedyny, takie warunki kontrolowanej produkcji spełnia preparat Omegafresh, który jest nowością na polskim rynku i zawiera najwyższej jakości olej z łososia atlantyckiego, wyprodukowany natychmiast, bo w ciągu 75 minut od momentu wyłowienia ryb z czystych wód morza norweskiego.

Jest to pierwszy preparat oleju z ryb, którego produkcję można prześledzić na wszystkich jej etapach, dzięki czemu otrzymuje się produkt świeży, o wysokiej zawartości łatwo przyswajalnych przez organizm kwasów omega – 3 (kwas dokozaheksaenowy - DHA, kwas eikozapentaenowy - EPA), fosfolipidów, cennych witamin (A, D, E) oraz naturalnych przeciwutleniaczy (astaksantyny). Dzięki specjalnemu procesowi produkcji, składniki te zachowują wysoką przyswajalność przez organizm oraz potwierdzoną skuteczność we wzmacnianiu odporności.

Jak spośród wielu preparatów wybrać ten o najwyższej jakości?

Sięgając po preparat z nienasyconymi kwasami omega – 3 powinniśmy zwrócić uwagę również na jego świeżość. Jedynie olej świeży, nie zjełczały posiada swoje cenne właściwości i nadaje się do spożycia. W 2010 roku norwescy naukowcy przebadali 110 dostępnych na tym wymagającym rynku preparatów z kwasami omega–3. W ich wyniku stwierdzono, że większość suplementów diety posiada wysoką, niekorzystną wartość współczynnika świeżości (TOTOX). Preparaty omega–3 o wysokiej wartości TOTOX mogą być nawet szkodliwe, zawierają bowiem stary, zjełczały olej rybi, zupełnie nienadający się do spożycia.

Istotne jest więc, aby wybrać produkt ze świeżym olejem rybim, o niskiej wartości TOTOX. W przypadku nowo wprowadzonego na polski rynek preparatu Omegafresh, wartość współczynnika świeżości jest wyjątkowo niska i wynosi poniżej 2, co świadczy o wysokiej jakości i bezpieczeństwie stosowania produktu.

Komentarze do: Kwasy omega – 3 - zdrowie i odporność w kapsułce

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz