Szukaj

Cebula – właściwości i działanie

Podziel się
Komentarze2

Właściwości ceubli były już docenione w czasach średniowiecznych. Do Europy została sprowadzona z Azji Środkowej i Palestyny. W dawnych czasach stanowiła symbol długowieczności   i inteligencji. Dziś bardzo dobrze sprawdza się jako środek leczniczy i profilaktyczny w leczeniu wielu schorzeń. Warto więc zadbać o to, by znalazła się w naszej codziennej diecie.

Cebula – właściwości i działanie

Zawartość cebuli

Cebula zawiera w sobie wiele składników mineralnych, które moga pomóc w utrzymaniu zdrowia i obniżenia objawów chorób. W składzie warzywa należy wymienić: błonnik, siarkę, potas, wapń, mangan, witaminę C i E, karoten, kobalt, fluor, selen i białko. Ponadto składa sie ona głównie z wody, więc nie zawiera wiele kalorii- w 100 g tego warzywa znajdziemy jedynie 38 kalorii i 8 g węglowodanów.

Właściwości lecznicze cebuli

Cebula wspomaga leczenie wielu schorzeń, nie tylko chorób wewnętrznych, ale także w leczeniu schorzeń natury psychicznej oraz poprawę kondycji urody.

Poprawa zdrowia fizycznego

  • syrop na anginę: gotować na małym ogniu 100 g cebuli w 2 l wody przez około 5-10 minut, dodać łyżkę miodu i gotować do uzyskania konsystencji syropu. Należy zażywać od 2 do 6 łyżek dziennie.
  • atak wątroby: dwie szklanki dziennie (rano i wieczorem) macerowanej przez 2 dni cebuli (200g) w 0.5 l białego wina z dodatkiem 75 g miodu.
  • mikstura na obniżenie cholesterolu: 100 g poszatkowanej cebuli macerować w 0.3 l alkoholu 70% przez 15 dni. Spożywać raz dziennie łyżeczkę rozpuszczoną w wodzie.
  • lekarstwo na chrypę: zjeść upieczoną cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek.
  • grypa: 2 cebule macerować w 0.5 l wody. Szklanke napoju wypijać pomiędzy posiłkami i na wieczór przez około 2 tygodnie.
  • na katar: posiekać drobno dwie cebule i zalać wrzątkiem, głowę zakryć ręcznikiem i wdychać opary przez około 15 minut.
  • na migrenę: nalezy gotować dwie cebule aż całkowicie zmiękną, następnie ostudzić. Wierzchnie warstwy skórki nałożyć na czoło i przykryć folią. Przytrzymać od 4 do 6 godzin.
  • na odmrożenie pomogą kompresy zrobione z soku z cebuli.
  • oparzenia możemy złagodzić kataplazmami nakładanymi na oparzone strefy: około kilograma posiekanej cebuli nakładamy na problematyczne miejsca i posypujemy szczyptą soli.
  • pasożyty jelitowe: drobnoposiekaną cebule należy macerować w 1 l białego wina nie krócej niż 2 dni. Pić szklankę przecedzonego napoju na czczo przez 8-10 dnia
  • na reumatyzm: w litrze wody gotujemy posiekane trzy cebule przez 10-15 minut. Miksturę przecedzić i pic po szklancę rano i wieczór.
  • na ropień pomoga nam zagotowane w małej ilości wody plasterki cebuli. Nakładamy je na ranę i zmieniamy co 12 godzin aż do wyeliminowania problemu.
  • rozwolnienie: odrobinę łupin cebuli gotujemy przez 5 min w 0.5 l wody, następnie studzimy przez 5 min. Preparat zażywamy przed śniadaniem i kolacją.
  • zanokcica: pieczemu cebule w pikarniku i po wystudzeniu wkladamy palec do środka.
  • na zapalenie okrężnicy: siekamy jedną cebulę i macerujemy przez dobę w szklance wody z dodatkiem kilku kropli octu.
  • zapalenie oskrzeli: kroimy 3 cebule na ćwiartki i gotujemy przez 5-10 min w 0.5 l wody. Następnie odcedzamy i dosładzamy miodem. Wywar należy pić w ciągu dnia po 50 ml.
  • na wstrzymanie moczu: rozgotowujemy dwie cebule i studzimy. Nakładamy pare warstw na podbrzusze, zakrywamy folią aluminiową i przytrzymujemy bandażem. Należy przytrzymać opatrunek minimum przez 4 godziny. Włączona do codziennej diety wpłynie pozytywnie na ochronę serca i tętnic, rozrzedzi krew, obniży ryzyko powstawania zakrzepów we krwi, obniży ciśnienie, ureguluje poziom cukru we krwi, wpłynie na poprawe flory bakteryjnej i wspomoże naturalną odporność organizmu na wirusy, grzybnie, itp.

Poprawa zdrowia psychicznego

  • na depresję pomoże nam zjedzenie całej cebuli, poprawia nastrój błyskawicznie.
  • na atak nerwowy: kroimy cebulę na dwie połowy i wdychamy głęboko.
  • na brak apetytu: posiekana cebula z dodatkiem oliwy z oliwek przed każdym posiłkiem.
  • na zmęcznie: należy zetrzeć około 120 g cebuli na tarce i wsypujemy do w 1 l butelcem dodajemy 100 g miodu i macerujemy w białym winie przez 2 tygodnie. Odcedzony napój pić codziennie.

Poprawa wyglądu

  • kuracja złotego połysku dla blond włosów: gotujemy 50 g łupin z cebuli w 1l wody. Wywar studzimy i odcedzamy. Uzyskaną miksturę używamy do ostatniego płukania włosów podczas mycia.
  • na kurzajki i liszaje przkładamy plasterek cebuli i przytrzymujemy przez chwilę.
  • na piegi: do zemlonej cebuli dodajemy 4 łyżki octu, przelewamy do butelki i odstawiamy na tydzień. Po przefiltrowaniu dolewamy 0.6 l wody destylowanej i dokładnie mieszamy. Stosujemy codziennie do przemywania twarzy- wstrząsamy butelkę przed każdym użyciem.
  • regularne spożywanie cebuli z posiłkami przyspiesza pracę jelit i trawienie, a co za tym idzie- wspomaga odchudzanie i eliminuje problemy z zaparciami.

Jak przygotować pełnowartościowe potrawy z cebulą?

  1. Kupując cebulę zwróćmy uwagę na to, żeby była twarda, bez kiełków i pleśni. Skórka powinna być sucha i jednolita. Ponadto ważne, żeby szyjka korzeniowa była jak najkrótsza.
  2. Nie przechowujmy cebuli w lodówce, by inne potrawy nie przesiąknęły jej zapachem. Najlepszym sposobem będzie zawieszenie jej na sznurku w miejscu suchym i lekko przyciemnionym.
  3. Surowa cebula jest najbogatsza w składniki odżywcze, podczas gotowania czy smażenia doprowadzimy do utraty części minerałów w niej zawartych. Przechowywanie rozkrojonej cebuli wpływa na utratę witamin, a także na jej utlenianie się, co może negatywnie wpływać na zdrowie. Dlatego też najlepiej spożywać ją od razu lub nie przetrzymywać zbyt długo rozpoczętego warzywa.
  4. Krojenie cebuli pod strumieniem zimnej wody złagodzi efekt łzawienia, który wywołuje ulatnijący się siarczek allilu.
  5. Jeśli podczas krojenia nasze dłonie przeszły zapachem cebuli możemy się go pozbyć przemywając ręce octem lub odrobiną soku z cytryny.

Korzyści płynące z jedzenia cebuli

Nasza dieta wzbogacona o spożywanie cebuli przyniesie nam wiele korzyści. Wspomoże naszą odporność, wpłynie pozytywnie na wygląd zewnętrzny i samopoczucie. Ponadto podejrzewa się, że zawarte w cebuli składniki siarkowe eliminują ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Mnogość składników mineralnych, które w sobie zawiera, sprawia że jest to jedno z najzdrowszych na świecie warzyw. Dodanie jej do jadłospisu wzbogaci nasze potrawy również o dodatkowe walory smakowe- jej ostry smak będzie wspaniałym akcentem każdego posiłku.

Autor: Magdalena Wojtasik
Na podstawie: "20 produktów, które leczą" Marie- Amelie Picard

Komentarze do: Cebula – właściwości i działanie (2)

biuletyn12
biuletyn12 06-02-2014 09:37

Suplement dla cebuli

1

Zdecydowanie wolę czosnek niż cebulę ;/ Zjem w ostateczności smażoną ale tak to jakoś nie mogę się jej tknąć... jak widzę gotowaną w zupie to mnie cofa i muszę ją prędko wywalić... dlatego tak się zastanawiam, czy jest c... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
cindarella
cindarella 04-02-2014 11:14

Zalety cebuli

1

Cebula to podstawa! My w domu dajemy ją wszędzie gdzie się da, do wielu sałatek, do zup, wywarów, sosów tak samo jak cozsnek. nie dość, że jest zdecydowanie smaczniej to i zdrowo! cebula i czosnek to w sumie w połączeniu... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze