Szukaj

Kadm w diecie może zwiększyć ryzyko raka piersi

Podziel się
Komentarze0

Zjadanie dużych ilości kadmu, czyli metalu znajdowanego w nawozach, może podnieść ryzyko zachorowania na raka piersi, jak pokazuje nowe badanie szwedzkich naukowców. Badacze ci stwierdzili, że u kobiet po menopauzie, których dieta zawierała duże ilości kadmu, ryzyko zachorowania na raka piersi rosło o 21 procent. Kobiety te generalnie były zdrowe, a głównym źródłem tego ciężkiego metalu w ich diecie było jedzenie: pełne ziarna i warzywa, które kobiety te zjadały, aby zachować dobre zdrowie. Szwedzkie badanie zostało opublikowane w przeglądzie specjalistycznym, Cancer Research.



Ironia losu?

Albowiem, ziarna i warzywa odpowiadały za 40% kadmu zjadanego przez uczestniczki badania.

Jaki jest związek kadmu z rakiem piersi? Jak przypuszczają szwedzcy naukowcy z instytutu Karolinska Institutet, może chodzić po prostu o to, że ten metal ciężki powoduje takie same efekty w ciele co żeńskie hormony płciowe, estrogeny. A estrogeny z kolei przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów piersi. Wszystko więc się tutaj ładnie zazębia.

Pełne ziarna i warzywa generalnie chronią przed rakiem piersi, i na pewno ludzie nie powinni ich unikać tylko i wyłącznie z powodu tego badania, mówi jedna z  badaczek z instytutu Karolinska Institutet, profesor Agneta Åkesson.

Albowiem, badanie to wykazuje powiązanie, a nie prosty związek przyczynowo-skutkowy, dla jednej grupy kobiet. Potrzebne są także dodatkowe badania, które być może potwierdzą uzyskane tutaj rezultaty.

Jedno badanie obserwacyjne nie powinno być postrzegane jako badanie rozstrzygające. Aczkolwiek, oferuje ono możliwość szerokiego, prospektywnego badania nad kadmem i rakiem piersi pojawiającym się u kobiet po menopauzie, stwierdza profesor Michael Bloom, ze szkoły zdrowia publicznego School of Public Health na uniwersytecie University of Albany w Stanach Zjednoczonych.

Powód do niepokoju?

Od pewnego czasu wiadomo już, że kadm jest toksyczny, a nawet kancerogenny w niektórych postaciach, mówi kolejna badaczka z instytutu Karolinska Institutet, z wydziału medycyny środowiskowej.


W badaniu tym, badacze zbierali dane na temat 55 000 kobiet w Szwecji przez 12 lat. Kobiety odnotowywały wszystko, co jadły każdego dnia. A badacze obliczyli, ile kobiety zjadły z tym jedzeniem kadmu, w oparciu o narodowe dane na temat zawartości tego ciężkiego pierwiastka w żywności.

Następnie, badacze podzielili uczestniczki badania na trzy grupy, w zależności od ilości spożywanego kadmu. W przebiegu badania, stwierdzono 2 112 nowotworów piersi: 677 u kobiet z najniższym poziomem kadmu, 744 u kobiet z najwyższym poziomem kadmu.


Ponieważ ryzyko zachorowania na raka piersi rośnie u kobiet wraz z wiekiem, badacze również wzięli pod uwagę wiek swoich uczestniczek, obliczając poziom ryzyka. Badacze mówią teraz, iż istnieje obawa, że kadm znajduje się w jedzeniu, które uważamy za zdrowe.

Albowiem, metal ten jest bardzo dobrze absorbowany przez rośliny, a nawozy, które stosują rolnicy do nasion, owoców i warzyw, zawierają właśnie ten pierwiastek. Badacze szwedzcy odnotowują, że pełne ziarna oraz warzywa, gdzie znaleziono największe ilości kadmu, mogą mieć wiele innych korzystnych składników odżywczych, a niektóre z nich mogą nawet zapobiegać szkodliwemu działaniu kadmu.

A dane pokazują, że kobiety, które jadły najwięcej produktów żywnościowych z pełnymi ziarnami i warzywa, nawet jeżeli produkty te zawierały kadm, to i tak były mniej zagrożone nowotworem piersi, w porównaniu do kobiet, których dieta opierała się na innego typu jedzeniu, również skażonym kadmem.

Ziemniaki, surowe warzywa, takie jak marchew, a także ziarna zbóż mogą akumulować kadm z nawozów oraz ze złogów w środowisku. Inne typy jedzenia, które zawiera dużo kadmu to: ziarna słonecznika, skorupiaki oraz podroby.

Zrównoważenie ryzyka

Największym ograniczeniem takiego typu badania jest określenie poziomu ekspozycji, mówi profesor Alfred Bernard z wydziału medycyny na uniwersytecie katolickim Catholic University w Louvain w Belgii.

Inymi słowy, badacze oceniają ilość spożywanego kadmu, która niekoniecznie może odzwierciedlać ilość naprawdę konsumowaną albo absorbowaną przez ciało.

Aczkolwiek, nawet taki niewielki wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi budzi niepokój, biorąc pod uwagę wysoki poziom zachorowalności na tę chorobę pośród kobiet, jak uważa profesor Michael Bloom.

Niektórzy eksperci, świadomi powiązania między kadmem a rakiem piersi, sami podejmują środki ostrożności, unikając na przykład konsumpcję nasion słonecznika. Jak podpowiada jeszcze pani Carolyn Gallager z wydziału medycyny prewencyjnej Department of Preventive Medicine na uniwersytecie Stony Brook University w Nowym Jorku, zapewnianie sobie wystarczającej ilości żelaza może zredukować ryzyko związane kadmem.

Komentarze do: Kadm w diecie może zwiększyć ryzyko raka piersi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz