Szukaj

Zimowe przepisy na potrawy bogate w witaminy

Grudzień to okres rodzinny, świąteczny ale i bardzo zabiegany. Doskonale wiesz, jak ważne są przygotowania do świątecznych dni i jak wiele czasu trzeba poświęcić, by zadbać o każdy najmniejszy detal, by wraz z rodziną w pełni cieszyć się świętami. Jest jednak dobry sposób na tą grudniową gorączkę - dobra organizacja czasu, pozytywne nastawienie i co ważne, podzielenie obowiązków pomiędzy wszystkich członków rodziny.



Wykorzystaj ten czas na wspólne aktywności i naukę zdrowych nawyków żywieniowych, które będą procentować przez cały rok. No i pamiętaj o właściwym odżywianiu. Nawet w najbardziej zabiegany dzień musi Ci się udać wkomponować w dzienny harmonogram 5 warzywno-owocowo-sokowych porcji.

5 porcji zdrowia pod choinkę

Gdy przygotowujesz w kuchni świąteczne potrawy, poproś o pomoc swoje dzieci, które mogą mieszać składniki, odmierzać ich proporcje, a przede wszystkim próbować różnych warzywno-owocowo-sokowych smakołyków - to dobry moment, by podać dzieciom cytrusy czy suszone owoce oraz szklankę soku marchewkowego czy porzeczkowego zawierającego witaminy C, E, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy i opowiedzieć im o korzyściach, które daje jedzenie zdrowych przysmaków. Nastolatki z pewnością będą zainteresowane tym, jak witaminy wpływają na ich kondycję i wygląd. Co im powiedzieć? Niech piją soki! Mało kto wie, że zawarta w pomarańczach czy grapefruitach rutyna i beta-karoten spowalniają produkcję wolnych rodników podczas przemian metabolicznych, a przez to pozytywnie wpływają na nasz wygląd.

Święta to okres, gdy sięgamy po tradycyjne potrawy, pamiętajmy jednak, że tradycja może iść w parze ze zdrowiem, a na świątecznym stole powinny pojawić się nie tylko karp, kutia, barszczyk i makowiec. Warto pamiętać o wzbogaceniu świątecznego śniadania lekką sałatką warzywną, obiadu - duszonymi warzywami, a na deser poza ciastami dobrze jest podać owoce a do picia oczywiście soki. Będzie to nie tylko urozmaiceniem świątecznych potraw, ale też okazaniem naszej rodzinie, że dbasz o jej zdrowie. Jak radzi ekspert, dr Agnieszka Jarosz: „Aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne, zalecana jest jak największa różnorodność spożywanych potraw, w tym warzyw, owoców i soków. Im większa różnorodność porcji warzywno-owocowych, tym bardziej urozmaicona dieta i więcej korzystnych substancji jest dostarczanych do organizmu”. Święta to świetny czas na próbowanie nowych, urozmaiconych smaków!


Co zrobić, gdy myślisz, że Twoi bliscy nie odżywiają się właściwie? Pomóc im w zmianie nawyków! W tym roku postaw na prezenty gwiazdkowe, które pomogą im wcielić w życie zasadę 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Piękna misa na owoce, ciekawy dzban na sok, albo ilustrowana książka kucharska z owocowo-warzywnymi przepisami, mogą być tą inspiracją do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych, której Twoja rodzina potrzebuje!

Aktywnie i zdrowo!

Święta to czas spędzany z rodziną, warto więc wykorzystać go na aktywny wypoczynek wraz z dziećmi. Dobrym rozwiązaniem będzie wspólne budowanie bałwana z młodszymi dziećmi czy też spacer z nastoletnią pociechą. Wspólne chwile spożytkować można na rozmowę o tym, co je nasze dziecko. Warto wykorzystać fakt, że nastolatki bardzo dbają o swój wygląd, i wytłumaczyć im, jak duży wpływ na ich figurę oraz samopoczucie ma to, co jedzą. Podpowiedz dziecku, że zawarte w warzywach, owocach i sokach składniki odżywcze wpływają na urodę, poprawiają cerę, włosy, a także powodują przypływ energii i dobrego humoru. Możesz im wskazać, które z warzyw i owoców dobrze wpłyną na ich kondycję - proponując te bogate w potas, magnez i żelazo, np. seler, pomidory, fasolkę szparagową, brukselkę, kukurydzę czy brzoskwinie, po które można sięgnąć jako po zdrową przekąskę. Gdy brakuje czasu, wykorzystaj pomysły na zdrowe i szybkie dania.


Sałatka grecka

Składniki:
  • średnia główka sałaty lodowej
  • 3 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie sera feta
  • oliwki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smaku

Sposób przygotowania:

Umyj sałatę i pomidory, obierz ze skórki ogórka i cebulę. Umyte warzywa pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, wymieszaj z pokrojonym serem feta. Dodaj oliwki, sól, pieprz i kilka kropel oliwy do smaku.

Zapiekanka beszamelowa z dynią i pomidorami

Składniki:
  • 200 g dyni (obranej i pozbawionej pestek)
  • 7-8 pomidorów
Sos beszamelowy:
  • 6 łyżek masła
  • 5-6 łyżek mąki
  • 4 szklanki mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g startego żółtego sera
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kawałki wielkością zbliżone do kawałków dyni.
Sos: rozpuść masło, cały czas  mieszając, dodaj mąkę tak, aby powstała gładka masa. Następnie dodaj mleko. Gdy sos trochę odparuje dodaj sok z cytryny oraz przyprawy. Zdejmij z ognia.Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kawałki warzyw i zalej pozostałym sosem. Całość posyp startym serem.Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gotowanie to również dobry moment na przekazywanie zdrowych nawyków - jedzenie warzyw, owoców i picie soków będzie atrakcyjniejsze, gdy towarzyszyć im będzie kolorowa, ładna oprawa. W sklepach jest ogromny wybór naczyń stołowych -

wielobarwne szklanki na sok i miski na surówkę z pewnością przekonają niejednego niejadka do spróbowania zdrowych warzywno - owocowych pyszności. Kolorowa szklanka lub kubek ozdobiony ulubioną postacią z bajki z pewnością zachęcą twoją pociechę do spróbowania zdrowego soku, choć do soków dzieci nie trzeba raczej namawiać - wystarczy, by były one pod ręką.

Nasza rada na grudzień:

Wspólnie spędzony świąteczny czas to dobry moment na naukę zdrowych nawyków żywieniowych w oparciu o warzywno-owocowo-sokowe porcje - wykorzystaj to!


Komentarze do: Zimowe przepisy na potrawy bogate w witaminy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz