Szukaj

Żywność “Z pełnych ziaren” – etykietka może być myląca

Naukowcy z Harvard School of Public Health twierdzą, że obecne standardy etykietowania żywności jako “pełne ziarna” są niespójne i czasami mylące. Na przykład, oznaczenie Whole Grain Stamp, jedno z najpowszechniej stosowanych w przemyśle żywnościowym, identyfikuje produkty, które są przesycone większą ilością cukrów i kalorii niż produkty bez owego znaczka.



Badanie ukazało się w Public Health Nutrition.

Naukowcy ocenili produkty żywnościowe, które podążały za jedną z pięciu rządowych bądź przemysłowych wytycznych dotyczących oznaczania żywności:

- Whole Grain Stamp, czyli symbol na opakowaniu produktów, które mają co najmniej 8g pełnych ziaren na porcję;

- każdy produkt, w którego składzie na pierwszym miejscu są pełne ziarna, rekomendowany przez United States Department of Agriculture i FDA;

- każdy produkt, w którego składzie na pierwszym miejscu są pełne ziarna, a na kolejnych trzech miejscach nie ma dodanego cukru;

- każdy produkt ze słowem „pełne” przed każdym wymienionym ziarnem na liście składników;

Zobacz również:



- każdy produkt, który spełnia kryterium proporcji 10:1 (proporcja całkowitych węglowodowanów do włókien pokarmowych).


Badacze z Harvard School of Public Health zidentyfikowali w ten sposób 545 produktów zbożowych sprzedawanych w USA. Następnie zebrali dane na temat ich wartości odżywczej i listy składników, a potem odnotowali obecność bądź brak znaczka Whole Grain Stamp na opakowaniach.

Okazało się, że jedzenie oznaczone w ten sposób generalnie miało więcej włókien i mniej tłuszczów trans, ale wiele z nich zawierało również mnóstwo cukru i kalorii.

Okazało się także, że kryterium 10:1, popierane przez American Heart Association, było najlepszym markerem wartości zdrowotnej produktów.

Pożywienie spełniające to kryterium było bogate we włókna pokarmowe i ubogie w kalorie, cukry, sód oraz tłuszcze trans.

Jest to pierwsze badanie, które ocenia wartość zdrowotną produktów z pełnych ziaren, w oparciu o pięć powszechnie stosowanych wytycznych rządowych i przemysłowych, podkreślają autorzy prac.

Dr Steven Gortmaker, profesor socjologii zdrowia z Harvardu, mówi: nasze rezultaty pomogą w narodowej dyskusji na temat etykietowania produktów pokarmowych. Wyniki powinny być brane pod uwagę w szkolnych programach odżywiania i przewodnikach dla konsumentów.

Komentarze do: Żywność “Z pełnych ziaren” – etykietka może być myląca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz