Szukaj

Zmiany w stołówkowych jadłospisach mogą zwiększyć spożycie warzyw i owoców

W 2012 r. rząd amerykański odświeżył stary spis zasad dotyczących żywienia w szkołach, proponując wprowadzenie zdrowych lunchy. Najnowsze badania z School od Public Health Uniwersytetu Harvarda sugerują, że nowe zasady zwiększyły konsumpcję warzyw i owoców wśród studentów z mniej zamożnych rodzin.

Najważniejszy posiłek dnia spożywany jest w szkole

Wg grupy badawczej prowadzonej przez Julianę Cohen z Departamentu Żywienia, około 32 miliony amerykańskich uczniów je posiłek w szkole. Zauważono także, że dla studentów z uboższych rodzin jedzenie w szkole stanowi  50% codziennego zapotrzebowania na energię.

Zmiany na lepsze

Aby sprawić, by posiłki na szkolnych stołówkach były bogate w składniki odżywcze, amerykański rząd wprowadził serię zasad dotyczących szkolnego żywienia: podawanie większej ilości produktów pełno zbożowych, wprowadzenie mleka o niskiej zawartości tłuszczu, wprowadzanie do menu owoców i warzyw, ograniczenie tłuszczów nasyconych i sody, a także ograniczenie kalorii poprzez zmniejszenie porcji (stosownie do wieku ucznia).

Zobacz również:

Znacznie zwiększona konsumpcja owoców I warzyw

Naukowcy odkryli, że po wprowadzeniu nowych zasad dotyczących jadłospisu zwiększyła się konsumpcja owoców i warzyw. Co więcej, nie zwiększyła  się ilość wyrzuconego przez nich jedzenia, co może oznaczać, ż uczniowie chętnie spożywali wybrane przez siebie owoce. Badacze dowiedli także, że zwiększyła się ilość spożywanych warzyw. Przed wprowadzeniem nowych zasad wybierało je 24,9% uczniów, a po zastosowaniu rządowej propozycji konsumpcja jarzyn wzrosła do  41,1%.  Owe zmiany były dla większości młodych Amerykanów pierwszym krokiem w stronę zdrowego żywienia. Wiele szkół na terenie całego kraju postanowiła zamienić niezdrowe przekąski w swoich stołówkach i automatach na smaczne i pożywne posiłki.

Opracowała:Monika Kachniarz

Komentarze do: Zmiany w stołówkowych jadłospisach mogą zwiększyć spożycie warzyw i owoców

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz