Szukaj

Złe wieści na temat kawy!

Nowe badanie pokazuje, że stare powiedzenie „co za dużo, to niezdrowo”, ma rację. Mimo że zdrowotne właściwości kawy zostały już dobrze udokumentowane, to teraz dowiadujemy się, że picie kawy kofeinowej w nadmiarze jest powiązane z wysokim ryzykiem wczesnego zgonu.



Naukowcy odkryli, że ryzyko zgonu jest większe o 21% pośród ludzi w wieku poniżej 55 lat, którzy piją więcej niż 28 filiżanek kawy tygodniowo (ponad 4 filiżanki dziennie).

Trzeba jednak odnotować, że ci sami ludzie, którzy pili ponad 4 filiżanki kawy dziennie, byli także tymi, którzy palili i mieli mniej wydolny system oddechowy i kardiologiczny.

Badanie ukazało się w Mayo Clinic Proceedings. Objęło ponad 43 000 ludzi (9 827 kobiet i 33 900 mężczyzn) w wieku od 20 do 87 lat.

Ludzie ci w latach 1979 – 1998 wypełnili kwestionariusze na temat swoich zwyczajów życiowych. Obserwowano ich przez 17 lat, w trakcie których 2 512 uczestników zmarło (12,5% kobiet i 87,5% mężczyźni).

Odkryto powiązanie między zgonem w okresie badania i piciem ponad 28 filiżanek kawy tygodniowo pośród ludzi poniżej 55 roku życia, przy czym tendencja ta była wyraźniejsza dla mężczyzn.

Zobacz również:



Co ciekawe, nie stwierdzono takiego samego powiązania między zgonami a piciem kawy dla ludzi w wieku powyżej 55 lat, co sugeruje, że zwłaszcza młodzi ludzie powinni zwracać baczną uwagę na swoją konsumpcję kawy.

Autorzy badania podsumowują: - Kawa to złożona mieszanka substancji chemicznych i tysięcy składników. Ostatnie prace wykazały, że kawa to jedno z głównych źródeł antyoksydantów w diecie oraz że ma pozytywne działanie na zapalenia w organizmie.

Aczkolwiek wiadomo też, że kawa ma także działania niepożądane, gdyż kofeina powoduje wydzielania epinefryny w organizmie, hamuje aktywność insuliny, zwiększa ciśnienie krwi i podnosi poziom homocysteiny.

Cóż, tak jak większość rzeczy na tym świecie, kawa ma złe i dobre strony. Dobre oznaczają niskie ryzyko pojawienia się depresji, zachorowania na raka i na cukrzycę. Ciemne strony kawy, oprócz tych wspomnianych powyżej, to nieregularne bicie serca oraz uzależniająca natura kofeiny.

Przyjrzyjmy się jeszcze zdaniu dietetyka. Johannah Sakimura wyjaśnia: - Wiele badań, tak jak to najnowsze, nie rozróżnia kawy kofeinowej i bezkofeinowej, więc ciężko jest wyizolować konkretne działanie kofeiny spośród wielu innych składników tej używki. Badania też zazwyczaj nie skupiają się nad tym, w jaki sposób jest konsumowana kawa. Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną to coś zupełnie innego niż zwykła parzona bez dodatku cukru.

Komentarze do: Złe wieści na temat kawy!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz