Szukaj

Zdrowie odżywianie w szkołach? To możliwe!

Dotychczasowe badania i analizy wykazały, iż dzieci uwielbiają jeść owoce w gotowych do spożycia kawałkach, wielkości kęsa. Jednak w większości szkół serwowane są one w całości, co może mieć znaczący wpływ na fakt niskiego spożywania zdrowej żywości przez dzieci.



Większość ludzi wierzy, że najmłodsi unikają warzyw i owoców ze względu na smak oraz urok alternatywnych przekąsek, typu chipsy i batoniki.

Badanie przeprowadzone przez badaczy z Cornell University’s Food and Brand Lab (m.in. David Just, Laura Smith) odsłoniło prawdziwy powód unikania zdrowych produktów. Naukowcy mają nadzieję, iż być może przyczyni się ono do zwiększenia konsumpcji owoców wśród dzieci.

Przeprowadzili badanie pilotażowe w ośmiu szkołach podstawowych. Każda z nich otrzymała krajalnicę do owoców i została poinstruowana, jak jej używać, w momencie, gdy uczniowie prosili o jabłka. Urządzenie kroiło owoce na sześć części.

Zobacz również:



Wyniki zebrane podczas wywiadów wykazały, że uczniowie nie jedli owoców z dwóch powodów:

- dla młodszych uczniów, którzy nie mieli wszystkich zębów lub posiadali aparaty ortodontyczne, duży owoc był niewygodny do jedzenia;

- dla starszych dziewczyn jedzenie owoców w obecności innych jest... nieatrakcyjne.

Wstępne wyniki wykazały, iż sprzedaż owoców zwiększyła się średnio o 61%, kiedy zostały one pokrojone w plasterki za pomocą krajalnicy, którą otrzymały szkoły.

Aby potwierdzić te zdumiewające rezultaty, badania rozszerzono o kolejne 6 szkół. Trzy z nich otrzymały urządzenia do krojenia. Plasterki owoców układano na tacy, z której uczniowie mogli swobodnie je brać.

Rezultaty wykazały, iż sprzedaż jabłek w szkołach, które otrzymały krajalnice, zwiększyła się o 71%, w porównaniu do tych, które wciąż serwowały je w całości. Co więcej, naukowcy odkryli, iż ta część uczniów, która jadła więcej niż połowę jabłka dziennie, wzrosła do 73%. Efekt utrzymał się nawet po zakończeniu badania.

Zebrany materiał pokazuje, iż ułatwienie jedzenia owoców zachęca dzieci do konsumpcji. Stołówkom pozwoli to na zapobiegnięcie marnowaniu żywności, a uczniom na zdrowe odżywianie się. Zatem, warto zainwestować w krajalnice, nie tylko w szkołach.

Komentarze do: Zdrowie odżywianie w szkołach? To możliwe!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz