Szukaj

Zdrowa dieta zmniejsza ryzyko POChP

W Stanach Zjednoczonych w 80-90% przypadków główną przyczyną przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) jest palenie papierosów. Uważa się, że pozostałe 10-20% przypadków ma związek z zanieczyszczeniem powietrza, biernym paleniem i czynnikami genetycznymi. Jednak autorzy badań opublikowanych w The BMJ sugerują, że może być temu winna niezdrowa dieta.

POChP odnosi się do grupy schorzeń – takich jak zapalenie oskrzeli i rozedma płuc – które powodują niedrożność dróg oddechowych i problemy z oddychaniem.

Objawy obejmują też urywany oddech podczas wykonywania codziennych czynności, przewlekły kaszel, duszności, częste infekcje dróg oddechowych, nadmierna produkcja śluzu, zmęczenie oraz sine usta i paznokcie.

Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych POChP dotyczy 12,7 miliona osób powyżej 18. roku życia. W wyniku tej choroby w 2010 roku zmarło 134 676 osób, przez co stała się ona trzecią główną przyczyną zgonów w USA.

Autorzy badań postanowili zająć się zagadnieniem mało dotąd omawianym, a mianowicie związkiem między dietą a ryzykiem zachorowania na POChP.

Ryzyko POChP zredukowane o 1/3 dzięki zdrowej diecie

Na początku badań każdy z uczestników wypełnił kwestionariusz dotyczący zdrowia i odżywiania, który zawierał pytania o wagę, aktywność fizyczną, palenie papierosów, historię chorób i inne współczynniki ryzyka. Ankiety były aktualizowane co 2 lata.

Naukowcy użyli wskaźnika Alternate Healthy Eating Index 2010 (AHEI-2010) do oceny jakości diety uczestników. Wyższy wynik AHEI-2010 reprezentował zdrową dietę bogatą w warzywa, pełne ziarno, tłuszcze wielonienasycone, orzechy i kwasy omega-3, ale z niewielką ilością czerwonego, przetworzonego mięsa, rafinowanych ziaren i słodkich napojów, a także alkoholu.

W trakcie badań wystąpiło 167 przypadków zachorowań na POChP u mężczyzn i 723 u kobiet.

Naukowcy odkryli, że uczestnicy z najwyższymi wynikami AHEI-2010 byli o 1/3 mniej podatni na chorobę niż uczestnicy z najniższymi wynikami, co sugeruje, że zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowań na POChP.

- Chociaż zaniechanie palenia papierosów to wciąż główny punkt strategii prewencyjnej, wyniki tych badań podkreślają, jak ważna jest zdrowa dieta przy zapobieganiu POChP – komentują autorzy.

Aleksandra Żyła

Komentarze do: Zdrowa dieta zmniejsza ryzyko POChP

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz