Szukaj

Zawartość soli w fastfoodach zmienna w zależności od kraju

Fastfoody często mogą zawierać wiele soli, ale dokładne poziomy sodu zdają się bardzo zmieniać, w zależności od kraju, w którym żyjesz, jak stwierdziło nowe badanie naukowców z międzynarodowej ekipy. Prace te ukazały się w Canadian Medical Association Journal.



Przyglądające się informacjom w restauracjach szybkiej obsługi w 6 krajach na świecie, badacze stwierdzili, że te same produkty czasami miały inne poziomy soli w różnych krajach. Generalnie, niektóre produkty mają mniej soli w Zjednoczonym Królestwie niż w Stanach Zjednoczonych w Kanadzie (nuggetsy w McDonalds oraz niektóre sieci pizzeri).

Tytułem przykładu, jedna porcja Chicken McNuggets ma 1,5 g soli (600 mg sodu) w Stanach Zjednoczonych oraz 1,7 g soli (680 mg sodu) w Kanadzie. W Zjednoczonym Królestwie jest to zaledwie 0,6 gram soli, czyli 240 mg sodu.

Dla tych samych nuggetsów w Australii, we Francji oraz w Nowej Zelandii, zawartość soli mieści się gdzieś pomiędzy. Co nie zmienia faktu, że sól jest bardzo rozpowszechniona, i to wszędzie.

W sumie, wszystkie serwowane burgery mają średnio 1,3 gram soli (520 gram sodu), we wszystkich krajach, z niewielkimi różnicami. A jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO, World Health Organization), ludzie powinni spożywać poniżej 2000 mg sodu na dzień.

Nie jest jasne dlaczego sól zawarta w niektórych daniach fastfoodowych tak bardzo się zmienia w zależności od kraju, mówi doktor Norman Campbell z uniwersytetu University of Calgary w Kanadzie, który pracował nad tym badaniem.

Jednym z czynników mogą być wysiłki podejmowane przez rząd Zjednoczonego Królestwa, przypuszczają naukowcy. Rząd Wielkiej Brytanii bowiem zachęca przemysł spożywczy do ograniczania ilości soli w jedzeniu.

Zobacz również:



Zachęty te jeszcze nie objęły fastfoodów, ale niektóre firmy same ustaliły dla siebie cele, mówi doktor Elizabeth Dunford z instytutu George Institute for Global Health w Australii, która kierowała tym badaniem.

Podstawowym stwierdzeniem z tego badania jest to, jak podkreślają sami naukowcy, iż redukcja soli jest możliwa również w fastfoodach. A wcześniej, przemysł żywnościowy narzekał, że redukcja soli jest trudna ponieważ wymaga „nowych technologii i procesów przetwarzania”.

Dużo soli we wszystkich produktach

Jak stwierdza doktor Norman Campbell, badanie to nie ma na celu atakowania przemysłu fastfoodowego, ponieważ soli jest generalnie za dużo w produktach przetworzonych. A takie wariacje w poziomie soli w produktach pakowanych, w zależności od kraju, również się obserwuje.


Tak, soli w fastfoodach jest zdecydowanie dużo, mówi doktor Norman Campbell. Ale jeżeli pójdziesz nawet do drogiej restauracji, jedzenie, które tam ci podadzą, również może mieć wielkie ilości soli. A jeżeli kupujesz produkty pakowane, poziomy sodu zawsze będą bardzo wysokie.

Jak oceniają eksperci, w Stanach Zjednoczonych, prawie 80% soli, którą zjadają ludzie, nie pochodzi z ich solniczek, ale z produktów przetworzonych właśnie.

Mniejsza ilość soli oznacza niższe ciśnienie krwi. A wielu ekspertów wierzy również, że redukcja sodu przyczyni się także do obniżenia proporcji udaru mózgu oraz zawału serca.

Światowa Organizacja Zdrowia określa redukcję soli jako jeden z dziesięciu najważniejszych czynników obniżenia proporcji chorób chronicznych.

Czy redukcja soli jest ZAWSZE dobra?

Nie wszyscy są co do tego stuprocentowo przekonani. Ostatnia metaanaliza, która przyjrzała się 167 badaniom, stwierdziła, że nawet jeśli redukcja soli pomaga obniżyć ciśnienie krwi, to może jednocześnie podnieść poziomy niektórych hormonów oraz tłuszczów we krwi, co może być szkodliwe dla serca.

Żadne z tych badań nie podało informacji, czy redukcja soli naprawdę przyczyniła się do zawału serca albo udaru, czy też może im zapobiegła.

Doktor Norman Campbell podkreśla jeszcze inne ważne statystyki. Badanie z 2010 roku, zamieszczone w New England Journal of Medicine, stwierdziło, że gdyby Amerykanie obniżyli swoją codzienną porcję soli o 3 g – o 1 200 mg sodu – mogłoby to ocalić 92 000 żyć każdego roku.

Doktor Elizabeth Dunford mówi z kolei, iż generalnie przekaz z tego badania jest taki, że każdy z nas powinien jeść mniej produktów z dużą zawartości soli, nie tylko fastfoodów, ale również produktów przetworzonych i pakowanych, poczynając od chleba i płatków zbożowych, kończąc na przetworzonym mięsie, zupach i sosach.

Komentarze do: Zawartość soli w fastfoodach zmienna w zależności od kraju

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz