Szukaj

Zapach jedzenia może sprawić, że ludzie będą jedli mniej

Zapach obfitego, słodkiego deseru może sprawić, że ślinka ci nacieknie do ust. Ale czy dodatkowa „porcja” tego zapachu może sprawić, że zjesz w efekcie mniej?



Aby się tego dowiedzieć, badacze holenderscy zrekrutowali do swojego projektu dziesięć osób, mnóstwo budyniu waniliowego oraz ... zero łyżek. Ponieważ budyń waniliowy był wkładany do ust każdej osoby, bezpośrednio, ale w ilościach, które uczestnicy sami kontrolowali.

Wraz z każdą porcją, badacze również wdmuchiwali zapach budyniu waniliowego prosto w tylne części nosów uczestników. I co się okazało? Otóż, kiedy uczestnicy czuli silniejszy zapach budyniu waniliowego, brali mniejsze porcje, niż w momencie, kiedy zapach był słabszy albo praktycznie niedostrzegalny.

Zobacz również:



Odkrycia te zostały opublikowane w przeglądzie naukowym Flavour.

Dlaczego mniejsze porcje, można logicznie zapytać. Otóż, jak wyjaśniają badacze z Holandii,  silniejszy zapach może być sygnałem dla mózgu, że jedzenie jest bogatsze, bardziej sycące, a w związku z tym, ma też więcej kalorii.

Biorąc pod uwagę istnienie tego mechanizmu, jak wyjaśnia główny autor tych prac Rene de Wijk, można zacząć produkować bardziej aromatyczne jedzenie, które sprawi, że ludzie będą brali mniejsze kęsy.

A takie małe kęsy, jak wykazały już wcześniejsze badania, pomagają ludziom nasycić się szybciej, a w ostatecznym rozrachunku – zjeść mniej. Co z punktu widzenia epidemii otyłości, wcale nie jest złą perspektywą.

Zapach magdalenki sprawił, że francuski pisarz Marcel Proust przypomniał sobie całe swoje życie. Ale wielu ludzi może być wdzięcznych, jeżeli taki zapach pomoże im po prostu zrzucić dodatkowe kilogramy.

Komentarze do: Zapach jedzenia może sprawić, że ludzie będą jedli mniej

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz