Szukaj

Właściwości czarnej porzeczki

Krzew ten występuje w całej Europie z wyjątkiem jej północnych krańców. W tradycyjnej medycynie ludowej jest znany jako bździuch, pankracina czy swiętojanki. Mowa o czarnej porzeczce. Choć spożywa sie ją od XVI wieku, kiedy to była lekiem na „żołądek, gorączkę i pragnienie”, dopiero od kilkudziesięciu lat są znane jej dokładne właściwości, których posiada bardzo wiele.

Właściwości czarnej porzeczki

Składniki lecznicze czarnej porzeczki

Owoc czarnej porzeczki bogaty jest w cukry i kwasy organiczne. Zawiera on polifenole, czyli flawonoidy i antocyjany, witaminę C i witaminy z grupy B. Również liście tego krzewu posiadają wiele składników o właściwościach leczniczych, m.in. nieznaczne ilości olejku eterycznego, garbniki, flawonoidy i glikozydy antocyjanowe, witaminę C oraz sole mineralne. 100 g czarnej porzeczki pokrywa 258 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Minerały jakie zawarte są w czarnej porzeczce to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Właściwości przeciwzapalne czarnej porzeczki

Liście ze względu na swe właściwości przeciwzapalne stosowane są przy zakażeniach wirusowych. Zwalczają również gorączkę. Po rozgnieceniu stosuje się je na krwawiące i trudno gojące rany, jak również na ukąszenia owadów, np. komarów. Liście porzeczki zawdzięczają swe właściwości zawartemu w nich garbnikowi, który działa przeciwzapalnie oraz fitoncydom, które działają bakterio-, wiruso- i grzybobójczo.

Sok z czarnej porzeczki pomaga przy biegunce, gdyż zwalcza stan zapalny jelit, a zawarta w nim witamina C pomaga zwalczyć zakażenie, które może być przyczyną biegunki.

Pączki czarnej porzeczki stosowane są przy ostrym zapaleniu zatok.

Działanie moczopędne i poprawiające krążenie krwi

Liście czarnej porzeczki, ze względu na zawarte w nich fitoncydy, mają właściwości moczopędne, dlatego stosowane są do zwalczania zakażeń układu moczowego i białkomoczu. Zawarte w liściach glikozydy antocyjanowe działają na niewydolność żylną, dlatego stosowane są w chorobach żył lub tętnic. Liście w postaci suchego wyciągu stosuje się przy zawrotach głowy spowodowanych uciskiem zmian zwyrodnieniowych kręgów szyjnych na tętnice kręgowe. Napar z liści i owoców stosuje sie dla poprawy krążenia podczas bolesnych krwawień menstruacyjnych spowodowanych szczególnie mięśniakiem macicy.

Działanie wspomagające przy kaszlu i grypie

Herbata z czarnej porzeczki ma działanie uśmierzające przy suchym kaszlu. Powoduje również rozluźnienie wydzieliny przy kaszlu mokrym. Popijanie naparu z tego owocu w czasie grypy łagodzi ból gardła i dostarcza organizmowi witaminy C, która pomaga walczyć z zakażeniem.

Właściwości pobudzające układ odpornościowy

Olej wytłaczany z pestek porzeczki, bogaty w kwasy alfa- i gamma-linolenowy pomaga uzupełnić niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co sprzyja zwiększeniu odporności, szczególnie u osób starszych i u małych dzieci.

Czarna porzeczka a choroby oczu

Czarna porzeczka, prócz witaminy C, jest bogatym źródłem witaminy A, dlatego jej spożywanie może zapobiegać chorobom oczu, np. zaćmy i pomaga zahamować spadek ostrości widzenia.

Owoce i liście czarnej porzeczki ze względu na swe bogate właściwości lecznicze wchodzą w skład wielu preparatów farmaceutycznych. Można jednak samemu przygotować sobie zapas. Należy jednak pamiętać, że świeże owoce można trzymać nie dłużej niż 6-7 dni.

Alternatywą może być mrożenie i suszenie. W ten sposób nawet zimą będziemy mieli dostęp do naturalnego źródła witaminy C, która wspomoże nas w przeziębieniach i grypie, z którymi niestety mamy styczność w trakcie chłodniejszych pór roku.

Autor: Anna Zeler

Komentarze do: Właściwości czarnej porzeczki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz