Szukaj

Witamina E - decyduje o zdrowym mózgu, lecz większość z nas ma jej niedobór

Ludzki organizm jest skomplikowanym układem, na który składają się miliony zależnych od siebie komórek. Jednak to, czy ta maszyna zadziała, czy nie, zależy od witamin. Organizm potrzebuje co najmniej 13 różnych witamin dla utrzymania zdrowia i równowagi – donoszą naukowcy w serwisie How Stuff Works.

Dostarczanie organizmowi zalecanej dawki wszystkich 13 witamin każdego dnia może być wyzwaniem. Oczywiście niektóre z nich są ważniejsze od innych. Ostatnie badania naukowców z College of Public Health and Human Sciences Uniwersytetu w Oregonie wykazały, że niemal każdy z nas cierpi z powodu niedoboru witaminy E (z wyjątkiem tych, którzy skrupulatnie przestrzegają zalecanej dziennej dawki).

Witamina kluczowa dla rozwoju dziecka

Co najmniej 90 procent mężczyzn i 96 procent kobiet nie dostarcza organizmowi wystarczającej ilości witaminy E. Jej niedobór jest szczególnie szkodliwy dla dzieci i kobiet w ciąży, karmiących piersią bądź planujących potomstwo.

Witamina E ma kluczowe znaczenie dla rozwoju dziecka we wczesnym życiu płodowym, bo uczestniczy w rozwoju układu nerwowego. Niedoboru witaminy w tym okresie nie da się uzupełnić w późniejszym czasie.

Testy na zwierzętach wykazały, że we wczesnym rozwoju organizmu witamina E wspiera funkcje kwasów tłuszczowych omega-3, które pełnią znaczącą rolę w dojrzewaniu mózgu.

Badacze wierzą też, że przyjmowanie witaminy E jest istotne również dla dzieci w wieku do lat dwóch. Wykazano związek między wyższym stężeniem witaminy w organizmie, a lepiej rozwiniętymi zdolnościami poznawczymi u dziecka.

Dzieci, którym brakuje witaminy są narażone na choroby układu nerwowego, osłabienie mięśni, opóźnienie wzrastania, anemię – wskazują na to liczne badania. Odpowiedni poziom witaminy E jest tak samo ważny dla ich matek, bo może spowalniać postęp chorób takich, jak Alzheiemer i demencja. Naukowcy zalecają przyjmowanie 15 mg witaminy E dziennie.

Gdzie znaleźć witaminę E

Mówi się, że produkty, które obfitują w witaminę E raczej nie należą do naszych największych smakołyków. Niesłusznie - niektóre z nich są naprawdę smaczne i niskokaloryczne, jak pestki słonecznika. Wiele korzyści przyniesie też zjedzenie około 1/3 szklanki pestek dyni i sezamu - to wystarczy by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.

Innym cenny źródłem tej witaminy są migdały. 30 gram tych orzechów zawiera około 8 miligramów witaminy. Z kolei szklanka botwiny pokryje od 14 do 17 procent zapotrzebowania.

Jeszcze jakieś przykłady? Proszę bardzo: rzepa, kapusta, orzech laskowe i piniowe, awokado, brokuły, pietruszka, papaja i oliwki też są doskonałym źródłem witaminy młodości.

Anna Orzechowska

Komentarze do: Witamina E - decyduje o zdrowym mózgu, lecz większość z nas ma jej niedobór

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz