Szukaj

Tahini (tahina, masło sezamowe) – walory smakowe, właściwości zdrowotne i przygotowanie

Zwyczaj robienia tahini pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Dziś masło sezamowe znane głównie jako składnik hummusu staje się coraz popularniejsze wśród wegetarian i wegan. Pasta ta wykorzystywana jest we wszystkich kuchniach świata pod różnymi postaciami.

Tahini (tahina, masło sezamowe) – walory smakowe, właściwości zdrowotne i przygotowanie

Sam sezam ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne, dlatego warto jeść go także w postaci pasty. Tahini nie jest trudne do przyrządzenia. Stanowi ono bardzo smaczny i niedrogi dodatek do różnych dań czy pieczywa. Czasem ciężko masło sezamowe znaleźć w sklepach, dlatego warto zapoznać się z przepisem na nie.

Jak samodzielnie przygotować tahini

Ze względu na małą popularność i dostępność w hipermarketach warto jest nauczyć się samemu przyrządzać masło sezamowe w domowych warunkach. Przepis nie jest skomplikowany, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych.

Przepis na masło sezamowe

Składniki:

  • 1 szklanka sezamu,
  • opcjonalnie łyżka lub kilka łyżek oleju (jako pomoc w uzyskaniu gładszej konsystencji pasty).

Sposób przygotowania: Ziarna sezamu (najlepiej łuskane, niełuskane mają gorzki, nieprzyjemny smak) prażyć na patelni do uzyskania złocistego koloru. Należy uważać, aby nie doprowadzić do ich spalenia. Wystudzić sezam. Zblendować ziarna. Opcjonalnie można dolać olej. Przełożyć pastę do słoika i przechowywać w lodówce.

Wykorzystanie tahini

Tahini dodawane jest zarówno do potraw słonych, jak i słodkich. Masłem sezamowym można smarować pieczywo lub wykorzystywać je podobnie jak masło orzechowe jako dodatek do kaszy jaglanej. Jeśli pasta nie zawiera oleju, będzie również dobrym składnikiem do przygotowania chałwy. Tahini często znajduje się na półkach sklepowych w różnych wariantach smakowych. W kuchni doskonale sprawdzi się tahini z kakao, miodem, a nawet sokiem pomarańczowym. Jeśli w warunkach domowych do naturalnej pasty tahini dodamy np. miód, będzie stanowić ona wspaniałą i szybką przekąskę.

Zobacz również:

Jak jeść masło sezamowe

Tahini można jeść i wykorzystywać w rozmaity sposób, np.:

  • jako dip, z dodatkiem jogurtu, czosnku, cytryny, przypraw;
  • w postaci zdrowej nutelli z kakao, miodem, odrobiną wody i soli;
  • jako szybką przekąskę z miodem;
  • do smarowania pieczywa, naleśników, ciastek;
  • sos tahini (który stworzyć można dodając do pasty jedynie wodę i sok z cytryny) wzbogaci smak mięs i ryb, również jako marynata;
  • zblendowane z warzywami w postaci naturalnej pasty do kanapek;
  • do przygotowania hummusu z ciecierzycy.

Tahini w różnych kuchniach świata

Wykorzystanie masła sezamowego zależy od szerokości geograficznej, przykładowo:

  • w kuchni arabskiej oraz greckiej tahini stanowi główny składnik hummusu, chałwy oraz może być wykorzystany jako dip (sos);
  • w kuchni syczuańskiej (chińskiej) masło sezamowe dodaje się do makaronów;
  • w kuchnii azjatyckiej tahini króluje jako dodatek do baba ganoush, czyli pieczonego bakłażana maczanego w maśle sezamowym;
  • w kuchni libańskiej oraz izraelskiej do pasty tahini dodaje się sok z cytryny oraz odrobinę wody (opcjonalnie czosnek, przyprawy) i w ten sposób otrzymuje się dip do surowych, pieczonych lub grillowanych warzyw (np. buraków, marchewki, sałaty).

Zalety spożywania pasty tahini

Tahini składa się z dwóch bardzo cennych składników: sezamu oraz oleju sezamowego. Pastę tę powinno spożywać się nie tylko ze względu na doskonałe walory smakowe, ale również korzystne właściwości. Jest ona idealna dla wegetarian i wegan dzięki dużej zawartości białka.

Właściwości sezamu:
  • zawiera pełnowartościowe białko;
  • jest źródłem wapnia wspomagającego pracę serca i układu mięśniowego, korzystnie wpływającego na kości i zęby;
  • bogaty w witaminy: A, E i B;
  • łatwo przyswajalny dla organizmu dzięki obecności węglowodanów, protein i aminokwasów;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w sezamie podnoszą poziom energii, poprawiają humor oraz wspomagają odporność organizmu szczególnie w okresach zimowych;
  • w jego składzie znajdują się fitosterole, które dzięki temu, że obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają chorobom serca.

Właściwości oleju sezamowego:

  • zawiera tłuszcze omega-6 wspomagające prawidłową pracę organizmu;
  • bogaty w witaminy: B6, D, K i E;
  • jest źródłem minerałów takich jak żelazo i fosfor;
  • ma w składzie błonnik pokarmowy regulujący pracę jelit.

Na co uważać podczas kupowania gotowej pasty tahini

Jeśli chce się znaleźć wartościową pastę tahini, najlepiej wybrać się do mniejszego sklepu ze zdrową żywnością i dokładnie zapoznać się z etykietą. Lista składników powinna być bardzo krótka. Należy sprawdzić, czy znajdują się na niej jedynie ziarna sezamu oraz olej sezamowy. Czasem zamiast oleju sezamowego pojawia się olej arachidowy lub oliwa z oliwek, więc również tahini z zawartością innych olejów roślinnych będzie odpowiednim produktem. Niepożądane składniki to: syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze utwardzone czy jakiekolwiek konserwanty. W wariantach smakowych tahini dodatkowo może znaleźć się kakao, miód czy sok naturalny.

Autor: Aleksandra Jurek

Komentarze do: Tahini (tahina, masło sezamowe) – walory smakowe, właściwości zdrowotne i przygotowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz