Szukaj

Spożywanie witamin zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Codzienna dawka witamin mogłaby ograniczyć ryzyko raka u mężczyzn w wieku dojrzałym. Teoretycznie, 1/3 Amerykanów spożywa śniadanie bogate w witaminy. Ten „zwyczaj” został skonfrontowany z rezultatami badania opublikowanego na stronach Journal of the American Medical Association. Ażeby to stwierdzić, grupa badaczy przeanalizowała dane z projektu Physician’s Health Study na Harvardzie, i przeprowadziła długie badanie na temat prewencji chorób chronicznych.



Przez ponad  11 lat, blisko 15 000 mężczyzn w wieku średnio 64 lat, pośród których 1312 w przeszłości chorowało na raka, otrzymywało codziennie suplement diety bogaty w witaminy, w postaci tabletki, lub placebo. Naukowcy w ten sposób chcieli wymieszać witaminy A, C, D, E, B6 i B12, wapń, cynk i selen.

Badanie udowodniło spadek zachorowania o 8% na raka u mężczyzn, którzy przyjmowali codziennie multiwitaminy. Zbawienny skutek został więc potwierdzony. Według autorów, te rezultaty również mogłyby być przypisane kobietom, lecz to wymaga jeszcze dodatkowej weryfikacji.
 
Amerykańscy naukowcy są zdania, że chociaż główną przyczyną w zażywaniu multiwitamin jest zapobieganie niedożywieniu i regulacja braku niektórych elementów diety, dane z przeprowadzonych przez nich badań tłumaczą poniekąd potencjalne wykorzystanie suplementów witaminowych w celu prewencji chorób nowotworowych u mężczyzn w wieku średnim lub dojrzałym.

Zobacz również:


 
Ta publikacja pokazuje że multiwitaminy w niskiej dawce posiadają skromny pozytywny efekt – komentuje Serge Harcherg , dyrektor badań we francuskim instytucie Inserm i koordynator badania Suvimax.

Suvimax, prace przeprowadzone przez Francuzów, ukazały pozytywny efekt suplementów witaminowych odnośnie mężczyzn. Z kolei przedstawiły również skutek szkodliwy występujący u kobiet, szczególnie jeśli chodzi o raka skóry.

Być może wypada jednak, aby wszyscy mężczyźni w wieku średnim zaczęli myśleć poważnie o suplementach diety bogatych w witaminy. Serge Harcherg wspomina, że w pożywieniu to, co się liczy najbardziej, to równowaga w dostarczaniu naszemu organizmowi odpowiednich substancji.

Mówiąc jaśniej, zbilansowana dieta pozwala na dostarczenie wystarczającej ilości witamin i minerałów. Warto zdecydować się na zbilansowana dietę, a witaminy potraktować jako dodatek.

Od kilku lat panuje tendencja zaopatrywania się w coraz to nowsze suplementy diety, bogate w witaminy. Półki z lekarstwami osób podupadających na zdrowiu coraz częściej uginają się pod ciężarem suplementów. Rynek farmaceutyczny posiada w swej ofercie szeroką gamę produktów. Należy jednak uważać co zażywamy i jak często, ponieważ nie wszystko służy dobrze naszemu zdrowiu, a tym bardziej to, co w nadmiarze.

Komentarze do: Spożywanie witamin zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz