Szukaj

Ser zapobiega próchnicy

Jedzenie nabiału jest konieczne dla zachowania dobrego zdrowia generalnie, a przede wszystkim dla zachowania zdrowych kości. Jednak do tej pory przeprowadzono niewiele badań nad tym, w jaki sposób produkty nabiałowe wpływają na zdrowie jamy ustnej.



Nowe prace, opublikowane w General Dentistry, pokazują, iż konsumpcja sera i innych podobnych produktów nabiałowych chroni nasze zęby przed próchnicą.

W badaniu udział wzięło 68 nastolatków (12 – 15 lat). Naukowcy przyjrzeli się poziomom pH płytki nazębnej w ustach uczestników przed i po konsumpcji sera, mleka i jogurtu bezcukrowego.

Poziom pH niższy niż 5.5 oznacza ryzyko erozji zęba, co jest procesem, który niszczy szkliwo zębowe, co w efekcie prowadzi do rozwinięcia się próchnicy. Krótko mówiąc, im wyższy poziom pH, tym mniejsze zagrożenie próchnicą.

Zobacz również:



Dr Vipul Yadav, główny autor badania, mówi: - Podzieliliśmy naszych uczestników przypadkowo na trzy grupy. Pierwsza jadła ser cheddar. Druga miała pić mleko. A trzecia raczyła się jogurtami.

Każda grupa jadła swój produkt przez 3 minuty, a następnie popiła wodą. Zmierzono wtedy poziom pH w ustach uczestników: po 10, 20 i 30 minutach po konsumpcji. Grupa, która jadła mleko i jogurt, nie miała zmian poziomów pH.

Natomiast grupa jedząca ser miała bardzo szybki wzrost pH, co sugeruje, że ser w każdej postaci ma właściwości przeciwpróchnicze. Badacze bowiem podkreślają, że pH w ustach rośnie po spożyciu każdego rodzaju sera.

Może to wynikać ze wzrostu produkcji śliny, która jest pobudzana przez żucie. Wiemy, że produkcja śliny to naturalny sposób organizmu na utrzymanie właściwego poziomu pH. Poza tym, różne składniki w serze mogą przyklejać się do szkliwa i w ten sposób chronić zęby przed niszczącymi je kwasami.

Wydaje się więc, że ser naprawdę działa korzystnie na zęby. W dodatku jest dobrą alternatywą do wysokowęglowodanowych przekąsek - pod rozwagę.

Komentarze do: Ser zapobiega próchnicy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz