Szukaj

Osoby jedzące brokuły są bardziej... szczęśliwe

Wiele badań potwierdziło korzystny wpływ warzyw i owoców na ludzkie zdrowie. Jednak jak się coraz częściej okazuje, jedzenie roślin poprawia również samopoczucie, kreatywność i ludzką ciekawość. Ostatnim obiektem badań był brokuł, który jak się okazało korzystnie wpływa na stan emocjonalny człowieka.

Intrygującego odkrycia dokonali naukowcy z Nowej Zelnadii. Okazało się, że jedzenie więcej warzyw i owoców zwiększa odczuwanie przyjemności. - Wyniki badań, które przeprowadziliśmy, sugerują, że spożycie owoców i warzyw jest związane z aspektami ludzkiej psychiki, ich spożywanie zwiększa odczuwanie uczucia szczęścia - mówi psycholog Tamlin Conner. Jego badania zostały opublikowane w Brithis Journal of Health Psychology.

W badaniu wzięło udział 405 uczestników – wszyscy byli studentami, którzy przez co najmniej 13 dni mieli spożywać brokuły. Każdego dnia, uczestnicy mieli przydzielone porcje warzyw i owoców oraz dań ziemniaczanych.

Uczestnicy mieli również przygotowane specjalne kwestionariusze przeznaczone do pomiarów ich kreatywności, ciekawości i ogólnego samopoczucia. Badane osoby, mogły również udzielać odpowiedzi typu „Dzisiaj byłem zaangażowany i zainteresowany moimi codziennymi czynnościami” w skali od 1 do 7. Kwestionariusze miały za zadanie zmierzyć stan emocjonalny uczestników każdego dnia.

Zobacz również:

Efekty badania są następujące: osoby, które jadły więcej warzyw i owoców w ciągu 13 dniowego okresu badania, wyrażało lepsze ogólne samopoczucie, wyższą kreatywność i pozytywne emocje. Osoby te, były również bardziej zaangażowane w to, co robią.

Jeszcze bardziej efektowne wyniki, miały osoby, które spożywały najwięcej owoców i warzyw w ciągu dnia. Naukowcy nie są w stanie stwierdzić jednak, czy spożywanie owoców i warzyw jest skutkiem przyczynowym czy bezpośrednim. Może się okazać, że pozytywny humor wynikający ze spożywania warzyw i owoców jest spowodowany samym faktem, że osoby te odżywiały się zdrowo.

Z drugiej strony, zawartość mikroelementów w żywności może również stanowić wytłumaczenie dla obecnych wyników. - Wiele owoców i warzyw, zawiera podwyższony poziom witaminy C, która jest istotnym składnikiem zwiększającym produkcję dopaminy - zauważają naukowcy. Również istotnym aspektem mogą być przeciwutleniacze.

Obecnie jest za wcześnie, aby potwierdzić te badania. Naukowcy potrzebują kolejnych analiz, które będą w stanie potwierdzić, co tak naprawdę, przyczynia się do poprawy samopoczucia, czy to składniki zawarte w tych produktach, czy też sam fakt zdrowego odżywiania.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Osoby jedzące brokuły są bardziej... szczęśliwe

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz