Szukaj

Organy zwierzęce posiadają wiele cennych składników odżywczych

Społeczeństwo Zachodu skupiło się na chudych porcjach mięsa, produktach mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu i drobiu. Kultury tradycyjne faworyzują tłuste mięso - organy i kości, jako źródło cennych substancji odżywczych. Czy kultura Zachodu może rozwinąć problemy zdrowotne przez niedobór, ceniąc bardziej mięso chude od tłustego?

W kulturze Zachodu, wyłącznie używa się chudego mięsa, inne organy czy sterta kości jest odrzucana albo użyta jak karma dla zwierząt. Myśli się o chudym mięsie, jako tym czyściejszym, zdrowszym i bezpieczniejszym do konsumpcji. Badania wskazują, że jedzenie całego zwierzęcia, włączając to zarówno organy,  mięso mięśniowe i rosół z kości, zaopatrują nas w wystarczające czynniki odżywcze dla dobrego zdrowia.

Co robili nasi przodkowie?

Najlepszym sposobem, by zrozumieć, co jedli nasi przodkowie (zbieracze i łowcy), jest studiowanie kultur pierwotnych w obecnych czasach. To byli aktywni łowcy, a gdy zabijali dzikie zwierzę, każda porcja mięsa, organów, kości i skóry nie była marnowana. Najcenniejszą częścią zwierzęcia są główne organy- wątroba, serce i mózg.

Nasi przodkowie spożywali tylko dzikie zwierzęta, i te z udomowionych, które wyrosły na naturalnej diecie. Dla bydła, oznacza to 100% pokarmu trawiastego, a dla drobiu życie na wolnym wybiegu.

Odżywcze właściwości chudego mięsa

Głównymi substancjami odżywczymi w obrębie chudego mięsa są proteiny, witamina B12, cynk, cholina i żelazo. Proteiny odgrywają ważną role w fizjologii, i są niezbędne do życia. Mięso zwierzęce jest jednym z najlepszych źródeł pełnych protein. Aminokwasy, wytworzone w mięśniowych częściach mięsa, zawierają dużo metioniny i trytofonu, i mało glicyny. W przeciwieństwie do mięsa z organów, które zawiera dużo glicyny, ale mniej metioniny.

Nieodpowiednia proporcja metioniny do glicyny, spowodowana przez dietę bogatą w mięso z mięśni i odrzucenia mięsa z organów, powoduje wyczerpanie witaminy B i pierwiastków śladowych. W szczególności, duża ilość metioniny i tryptofanu może ograniczyć pochłanianie witaminy B6, i odsączyć rezerwy ryboflawiny, pirydoksyny, foliantów, cynku i B12 w ciele. To prowadzi do zwiększonego stanu zapalnego i słabego cyklu metylacji.

Czemu powinno się jeść organy mięsne?

Narządy zwierząt dostarczają potrzebnej glicyny dla zrównoważenia metioniny i tryptofanu z mięsa mięśniowego. To tworzy substancje odżywcze z właściwymi aminokwasami. Mięso  narządów jest bogatsze w nasycony tłuszcz, cholesterol i podstawowy tłuszcz, który jest istotny dla zdrowych hormonów, systemu nerwowego i odporności.

Organy kumulują multiwitaminy z olbrzymią ilością witamin B jak B12, selen, cholin, cynk, kwasów tłuszczowych Omega-3, CoQ10 i przeciwutleniacza karotenoidu. To są niezwykle cenne substancje odżywcze, które regulują odporność, produkują energie komórek i likwidują szkodliwe związki w ciele. Narządy zawierają mnóstwo  kolagenu, elastyny i żelatyny, będącymi cennymi składnikami składowymi dla zdrowia kiszek, tkanki łącznej, skóry i włosów.

Narządy zwierzęce jako lekarstwa

Pierwotni Amerykanie, inne grupy tubylcze i ich znachorzy, wierzyli, że jedzenie narządów ze zdrowego zwierzęcia poprawia zdrowie organów spożywającego je człowieka. Jednym ze sposobów uleczenia osoby ze słabym sercem, było zatem zjedzenie tego organu pochodzącego od zdrowego zwierzęcia. Uznawano, że zjedzenie mózgu któregoś ze zwierząt, pozwala na trzeźwe myślenie i wzmocnienie pamięci. Tym którzy mieli problemy z trawieniem, zalecano spożycie żołądka i jelita, a z problemem nerek- odpowiedniego narządu u zwierząt. Jeśli miałeś problemy ze wzrokiem, zjadałeś oczy dzikiego zwierzęcia. Problemy z tarczyca, leczono świeżym organem tarczycy. By to wszystko jakoś przełknąć ze smakiem, sporządzono mnóstwo rożnych przepisów, odpowiednich do spożycia poszczególnego organu zwierząt.

Jarosław Koperski

Komentarze do: Organy zwierzęce posiadają wiele cennych składników odżywczych

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz