Szukaj

Nowe związki fenolowe odkryte w jęczmieniu piwa

Nowe postacie związków fenolowych odkryto w jęczmieniu i piwie. Wyniki będą otwierać nowe, interesujące możliwości dla oceny ewentualnych korzyści zdrowotnych jęczmienia i piwa.

Badania opublikowane zostały w Journal of Science Cereal przez starszego naukowca Juha-Matti Pihlave. Badania pokazują, że różnorodność związków chemicznych, które posiadają funkcje obronne typowe dla jęczmienia są bardzo różnorodnie. Znajdują się tam takie składniki jak hordatines i ich prekursry, których jest znacznie więcej niż sądzono. Związki te znajdują się w ziarnach jęczmienia, ale również warzone piwo ze słodów jęczmiennych posiada te składniki.

Zobacz również:

Japońskie zespoły badawcze analizowały wcześniej związek hordatines w piwie. Może on stymulować perystaltykę jelit poprzez mieszanie się z innymi składnikami w mięśniach. Japońscy naukowcy wykazali także, że hordatines jest również częściowo odpowiedzialny za smak piwa, a raczej posmak, który pozostaje na języku.

Potrzeba więcej informacji o możliwych skutkach zdrowotnych hordatines oraz innych składników znajdujących się w jęczmieniu. Jednak nawet w tym momencie, wyniki mogą sugerować, że jęczmień jest zdorwy a produkty na nim oparte będą korzystne dla konsumentów. Następnym krokiem naukowców będzie raport wyników, oraz analiza prawie 200 piw, które pochodzą z różnych krajów.

Komentarze do: Nowe związki fenolowe odkryte w jęczmieniu piwa

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz