Szukaj

Niedobór witaminy C zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Każdego roku w Stanach Zjednoczonych, więcej niż 800 tys. osób cierpi na niszczące skutki udaru mózgu, a 150 tysięcy umiera w wyniku przedwczesnej śmierci.

Bolesnym faktem w tej sytuacji jest to, że wielu zgonom można było zapobiec, poprzez zmianę stylu życia i przestrzegania diety, która ogranicza jedzenie wysoko przetworzonej żywności na rzecz owoców i warzyw.

Podwyższone ciśnienie krwi, które jest konsekwencją m. in. złych nawyków żywieniowych, łączy się ze sztywnieniem tętnic pojawiającym się wraz z wiekiem, znacznie zwiększając przy tym ryzyko śmiertelnej choroby niedokrwiennej. Zwiększona aktywność fizyczna jest znaną strategią obniżania ciśnienia krwi, wraz z zastosowaniem odpowiedniej diety, w której istotne jest spożywanie witaminy C. Pierwiastek ten poprawia zdolność do poprawy elastyczności tętnic.

Naukowcy z Pontchaillo Hospital University we Francji opublikowali wyniki badań w American Academy of Neurology, pokazujące, że pokarmy zawierające witaminę C, takie jak pomarańcze, papryka, truskawki, papaja czy brokuły zmniejszają ryzyko krwotoku. Udar krwotoczny to mniej powszechna przyczyna śmierci w porównaniu do udaru niedokrwiennego, ale wiąże się z większą śmiertelnością.

Zobacz również:

W przeprowadzonym badaniu członkowie zespołu analizowali przypadki 65 pacjentów, którzy doświadczyli udaru krwotocznego. Pacjenci dobrani byli według wieku oraz stanu zdrowia.

Główny autor dr Stephane Vannier, zauważyła, że wyniki wskazują, że niedobór witaminy C należy uznać za czynnik ryzyka udaru, podobnie jak wysokie ciśnienie krwi i picie alkoholu. Po przeprowadzeniu analizy badacze odkryli, że 41% wszystkich uczestników miało normalny poziom witaminy C we krwi, 45% zaburzony poziom, a 14% tak niski poziom witaminy C, że uznane zostały za osoby z niedoborem tej witaminy.

Po analizowaniu grupy przez okres 10 lat, naukowcy ustalili, że uczestnicy, którzy doświadczyli udaru, mieli niskie poziomy witaminy, podczas u tych, którzy nie mieli udaru, odnotowano normalne poziomy witaminy C we krwi. Na poparcie swoich wniosków, zespół powołał się na badania Uniwersytetu Cambridge z 2008, z których wynikało, że osoby z wysokim poziomem witaminy C we krwi, mają mniejsze szanse na udar o 42%.

Powołano się w nich także na badania z 2012 roku wskazujące, że spożywanie czekolady może obniżyć ryzyko jakiegokolwiek udaru mózgu. Badania wykazały też, że mężczyźni, którzy jedli więcej czekolady, mieli w 17% mniejsze ryzyko na pojawienie się udaru mózgu, niż mężczyźni, którzy czekoladę jadali rzadko.

Komentarze do: Niedobór witaminy C zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz