Szukaj

Naturalne probiotyki

Probiotyki to naturalne substancje i wyciągi roślinne wspierające i stymulujące układ immunologiczny. To tzw. dobre bakterie, które występują zarówno naturalnie, jak i są dodawane sztucznie do produktów spożywczych. Dziś skupimy się na probiotykach naturalnych.

Naturalne probiotyki

Funkcje probiotyków

Probiotyki spełniają najróżniejsze funkcje w naszym organizmie. Zapobiegają niektórym nowotworom – poprzez regularne przyjmowanie probiotyków zostaje zahamowane rakotwórcze działanie bakterii gnilnych i fekalnych, też dostarczają potrzebne organizmowi witaminy, m.in. B12 i K, osłaniają jelita podczas leczenia antybiotykami i obniżają poziom złego cholesterolu czy ulepszają ruchy robaczkowe jelit, co ma wpływ na przemianę materii (regularne spożywanie probiotyków zapobiega tzw. biegunce podróżnej).

Probiotyki łagodzą objawy nietolerancji laktozy – cukru mlecznego, ułatwiają wchłanianie przez organizm magnezu, wapnia i żelaza, hamują również rozwój niekorzystnej mikroflory, zapobiegają zakażeniom jelitowym. Poza tym wzmacniają odporność organizmu, zapobiegają alergii i wzdęciom oraz produkują naturalne przeciwciała.

Gdzie znaleźć naturalne probiotyki?

Pomimo iż probiotyki można rzecz jasna zakupić w aptece w postaci kapsułek, te naturalne probiotyki można znaleźć w wielu produktach spożywczych.

Bakterie probiotyczne, szczególnie bakterie kwasu mlekowego, m.in. Lactobacillus i Leuconostoc, znajdują się głównie w przetworach mlecznych – jogurtach naturalnych, kefirach i maślankach, zsiadłym mleku. Żeby zostały one uznane za produkty probiotyczne, w 1 gramie powinny zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus. Należy wybierać przetwory mleczne bez dodatku cukru.

Naturalnym źródłem probiotyków będą również domowe kiszonki, np. kapusta kiszona. Przy fermentacji kapusty uaktywnia się probiotyk – szczep kwasu mlekowego bakterii Lactobacillus plantarum. To także nieoceniona skarbnica witaminy C oraz witamin z grupy B (świetnie wzmacnia organizm wiosną i zimą), spożywana i przygotowywana przez Polaków od pokoleń.

Kolejnym domowym źródłem probiotyków będą ogórki kiszone – głównie ze względu na zawartość witamin (B2, B3, B6, B12, PP) powstających podczas kiszenia, które poprawiają koncentrację i działanie układu nerwowego. Bakterie kwasu mlekowego, czyli szczep bakterii Lactobacillus plantarum 299, dobrze wpływają na trawienie i likwidują toksyny. Łagodzą także dolegliwości i stany zapalne związane ze wrzodami żołądka.

Probiotyki znaleźć można również w tradycyjnym kwasie chlebowym. Produkuje się go na drożdżach i właśnie bakteriach kwasu mlekowego. W polskich sklepach ciężko go dostać (dostępne są jedynie napoje o smaku kwasu, bez właściwości probiotycznych), więc najlepszym rozwiązaniem będzie robienie go w domu.

Kiedy organizmowi potrzebne są probiotyki?

Uzupełnienie diety probiotykami jest wskazane szczególnie w przypadku przebytej terapii antybiotykowej, złych nawyków żywieniowych takich jak jedzenie fast foodów, żywności wysoko przetworzonej czy brak produktów mlecznych w diecie, przewlekłego stresu, stosowania antykoncepcji, a także picia alkoholu czy palenia papierosów.

Autor: Kinga Siedlik

Komentarze do: Naturalne probiotyki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz