Szukaj

Najlepsze roślinne źródła białka

Wegetarianom i weganom często zadaje się pytanie: skąd czerpiesz białko? Biorąc pod uwagę, jak duży nacisk kładą dietetycy, na spożywanie mięso, będące bogatym źródłem białka, jest ono właściwe. W rzeczywistości jednak, wiele roślin zawiera ilość białka przekraczającą zawartość białka w wołowinie, drobiu czy rybach. Poniżej przedstawiamy najlepsze z nich:



Spirulina i chlorella - te zielone glony, przez niektórych nazywane super żywnością, z resztą nie bez powodu. Oprócz dużej zawartości chlorofilu i żelaza, zawiera także 12 razy więcej przyswajalnego białka niż wołowina, zawierając w sobie 45-75 procent białka roślinnego. W związku z tym tabletki  zawierające te składniki są istotnym elementem w diecie wegańskiej i wegetariańskiej oraz diecie kulturystów chcących zwiększyć masę mięśniową.

Suszone pomidory - drugim po spirulinie i chlorelli składnikiem zawierającym białko są suszone pomidory, które przeszły proces intensywnego usuwania wilgoci. Są niezwykle bogate w potas, błonnik, witaminę K i wiele innych skalników odżywczych. Wyróżnia ich 11- 16 procentowa zawartość białka na masę, dzięki czemu stają się najbardziej bogatymi w białko warzywami.


Fasola - wszystkie ziarna zawierają białko, choć niektóre więcej niż inne, soja zawiera największe ilości białka, pomiędzy 9 a 13 procent, zaraz po nich fasola 9-12 procent.

Gryka - jest  bezglutenowym nasionem o niskim indeksie glikemicznym, ma więcej białka w 100 gramach niż kukurydza, ryż, proso czy pszenica, ponadto posiada unikalny profil aminokwasowy, ponieważ zawiera dużo argininy i lizyny, zwiększa także wartość białka zawartego w ziarnach zbóż czy chleba spożywanego w tym samym czasie.
 
Quinoa - podobnie jak gryka, jest bezglutenowym produktem, zawierającym dużo białka niczym ziarna i rośliny strączkowe ( nawet do 14 procent) jest również dobrym źródłem błonnika, fosforu, żelaza i magnezu, świetnie zastąpi ryż lub kuskus.

Szpinak- chociaż słynie z bogactwa w żelaza to, zawiera także obfite ilości białka, nawet do 13 procent, liczba ta jest jednak rożna, w oparciu o jakość liści. Jest niezwykle uniwersalny (można go dodać do makaronu, sałatek, zup a nawet pizzy) dzięki temu istnieje wiele sposobów na urozmaicenie jego smaku.

Groch - zawiera osiem procent białka, co czyni je jednym z najlepszych źródeł zaraz po szpinaku, groch zawiera także witaminę A i żelazo.

Kukurydza cukrowa - kolby kukurydzy są bogate w białko i kalorie, świetnie sprawdzają się jako posiłek przed treningiem.

Brukselka - ich kiełki bogate są w białko, witaminę c i są dobre w celu utraty masy ciała, ze względu na niski poziom kalorii i tłuszczu.

Komentarze do: Najlepsze roślinne źródła białka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz