Szukaj

Mleko chroni przed rakiem?

Konsumpcja mleka jest związana z lepszym zdrowiem, mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę, na syndrom metaboliczny oraz na raka jelita grubego. Grupa szwedzkich naukowców już wcześniej stwierdziła, iż laktoferrycyna4-14 (Lfcin4-14), czyli proteina mleczna, o której wiemy, iż działa na zdrowie, w sposób znaczący redukuje wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka jelita grubego.



Dzieje się tak, ponieważ Lfcin4-14 wydłuża cykl komórkowy, zanim chromosomy zostaną zreplikowane.

Teraz, nowe badanie pokazuje, iż terapia za pomocą Lfcin4-14 redukuje uszkodzenia DNA w komórkach nowotworowych raka jelita grubego, mających kontakt ze światłem utrafioletowym.

Prace te ukazały się w przeglądzie naukowym Journal of Dairy Science.

Zobacz również:



Prof. Stina Oredsson z wydziału biologii Uniwersytetu w Lund w Szwecji, wyjaśnia: w rzeczywistości, uszkodzenia spowodowane przez UV w komórkach nowotworowych jelita grubego zmniejszyły się dzięki leczeniu Lfcin4-14, w porównaniu do próby kontrolnej.

Różnica była mała, ale znacząca.

Dr Oredsson odnotowuje jeszcze, że komórki nowotworowe, generalnie, charakteryzują się defektami w mechanizmach naprawy DNA. Oznacza to, że Lfcin4-14 może mieć nawet większy wpływ na komórki normalne niż na komórki rakowe.

Dane te sugerują, że działanie Lfcin4-14 przedłużające cykl komórki może odpowiadać za ochronne efekty mleka. Aczkolwiek, trzeba to jeszcze przebadać w innych projektach, podsumowuje prof. Stina Oredsson.

Komentarze do: Mleko chroni przed rakiem?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz