Szukaj

Kurkuma przeciwdziała rakowi: dowody naukowe potwierdzają

Z pewnością nie można narzekać na brak naukowych dowodów na zbawienne działanie kurkumy, bowiem aktywny składnik zawarty w szafranie indyjskim posiada ogromną ilość leczniczych właściwości. Być może jest to najbardziej wartościowa ogólnodostępna przyprawa. Dr Saraswati Sukumar, onkolog z Johns Hopkins University, zgadza się z tą opinią - ostatnio nawet przeprowadziła seminarium dotyczące właściwości kurkumy, podczas którego mówiła o skuteczności przyprawy w walce z cukrzycą, w przyśpieszaniu gojenia ran i w zwalczaniu stanów zapalnych oraz w redukowaniu ryzyka wystąpienia raka. Co więcej, kurkuma ma działać bez żadnych skutków ubocznych.



Dr Saraswati Sukumar tłumaczy swoje zafascynowanie szafranem mniędzy innymi tym, że jest to tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej, która jest ważną częścią jej dziedzictwa. Przez wiele lat dr Sukumar studiowała unikalny profil kompozycyjny szafranu, a w szczególności kurkumy. Doprowadziło to ją do ekscytujących odkryć, które mogą znaleźć zastosowanie w medycynie.

- Mamy ponad 300 publikacji dotyczących zbawiennego wpływu szafranu na ryzyko wystąpienia raka - potwierdza dr Sukumar. - Wiele chorób, tak jak rak okrężnicy i inne jego odmiany, wywodzi się ze stanów zapalnych.

Kurkuma jako potencjalnie najlepsze istniejące remedium na raka

Związek między stanami zapalnymi a rakiem został potwierdzony przez wielu naukowców. Dowodziło tego także badanie opublikowanie w 2011 roku w magazynie Proceeding of the Nationadl Academy of Science. Badacze wykazali, że niemal 25% zachorowań na raka jest spowodowanych przewlekłymi stanami zapalnymi.

Jak potwierdzają naukowcy z Comprehencive Cancer Center Ohio State University, stany zapalne powodują zwiększenie wydzielania molekuł znanych jako microRNA-155 (mir-155), które powodują redukcję poziomu protein odpowiedzialnych za naprawę uszkodzonych części DNA.


Jednak co z pozostałym 75% zachorowań? Zdaje się, że kurkuma jest remedium także na te przypadki. Badania naukowców z Univeristy of Texas MD Anderson Cancer Center z 2011 pokazały, że kurkuma "wyszukuje" złośliwe komórki rakowe, a poprzez regulowanie DNA doprowadza do ich zniszczenia.

Co najważniejsze, w odróżnieniu do syntetycznych leków antynowotworowych, kurkuma nie atakuje zdrowych komórek oraz DNA, więc jej stosowanie nie niesie ze sobą żadnych efektów ubocznych.    

- Kurkuma (diferuloymethane) jest jedną najlepszych substancji przeciwrakowych, a epidemiologiczne dowody ukazują, że wśród ludzi, którzy jedzą tę przyprawę w dużych ilościach, występuje mniej przypadków zachorowań na raka - mówi dr Sukumar.

Kurkuma to uzdrawiający składnik, zapewniający dobre zdrowie

Pozytywne właściwości kurkumy na tym się nie kończą. Wspomniane powyżej badanie dowodzi również, że składnik ten ma też zdolności regulowania wszystkich procesów zachodzących w ludzkim organizmie.

- Jest niewiele przypadków, w których kurkuma przyjmowana w terapeutycznej dawce nie miałaby pozytywnego wpływu, a to oznacza, że uwzględnienie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem - kontynuuje uczona.

Obszerne badania z pięciu ostatnich dekad udowodniły, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na utlenianie lipoprotein, hamuje agregację płytek krwi, wpływa na procesy krzepnięcia krwi oraz na ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, sklerozie, chorobie Alzheimera, hamuje infekcję HIV oraz rozwój guzów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez uszkodzeniami wątroby, zwiększa wydzielanie żółci, chroni przez tworzeniem się katarakty oraz przed toksycznością i fibrozą (zwłóknienie) płucną.

Komentarze do: Kurkuma przeciwdziała rakowi: dowody naukowe potwierdzają

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz