Szukaj

Jedzenie owoców i warzyw niekoniecznie dobre dla środowiska?

Jak podają badacze francuscy, jedzenie owoców i warzyw jest dobre dla zdrowia, ale zdaje się nie mieć dobrego wpływu na środowisko. Wręcz przeciwnie – ten styl odżywiania może nawet zwiększyć wpływ węgla pochodzącego z żywności. Badacze z instytutu INRA (Narodowy instytut badań agronomicznych, Institut national de la recherche agronomique) oraz z CIRAD Cirad (Centre de coopération internationale en recherche agronomique pour le développement, centrum kooperacji międzynarodowej na rzecz badań agronomicznych i rozwoju) właśnie opublikowali raport strategiczny na temat żywności.



W tym raporcie, badacze przedstawiają przede wszystkim swoje prace nad węglem pochodzącym z produktów spożywczych, znajdujących się na talerzu konsumenta, jak donosi Science et Avenir.

Aż do tej pory uważano, że aby zredukować wpływ węgla z jedzenia, należy przede wszystkim ograniczyć konsumpcję czerwonego mięsa wołowego, ponieważ, jak przypominają badacze, są to wlaśnie te produkty, których wytwarzanie wywołuje większe emisje gazów cieplarnianych na każdą kalorię. Hodowle zwierząt w rzeczywistości są odpowiedzialne za 80% emisji gazów cieplarnianych z sektora rolniczego.

Nie należy również zapominać licznych rad, które głoszą, iż konsumpcja dużych ilości warzyw i owoców oraz niewielkich ilości produktów zwierzęcych, jest dobra dla zdrowia.

Nowe badanie zostało przeprowadzone na bazie danych na temat odżywiania Francuzów w latach 2005 – 2007. Badacze wyciągnęli z niego ocenę wpływu węgla z jedzenia zazwyczaj konsumowanego we Francji. Dokonali również analizy tego wpływu w zależności od jakości odżywczej.

Zobacz również:



Okazało się dzięki temu, że mężczyźni mają większy wpływ niż kobiety, jeśli chodzi o węgiel (4,7 kilogramów ekwiwalentu CO2 na dzień dla mężczyzn oraz 3,7 kg dla kobiet), w szczególności dlatego, że jedzą więcej. Mężczyźni jedzą również więcej czerwonego mięa oraz wędlin, których wpływ jest dziesięć razy większy niż owoców i warzyw.


Zredukować ilości, aby zredukować wpływ

Ale badacze porównali również wpływ jedzenia bogatego w niektóre składniki odżywcze i o niskiej zawartości energetyczne z jedzeniem opartym na mięsie. W ten sposób stwierdzili, że jakość niekoniecznie idzie w parze z wpływem węgla. A konkretnie, oznacza to, że u mężczyzn wpływ jest taki sam, niezależnie od jakości jedzenia.

U kobiet natomiast, te, które jadły najlepiej, odżywialy się produktami, które charakteryzowały się największym wpływem węgla, podkreśliła pani Nicole Darmon z instytutu INRA.

Jeść dobrze, to jeść dużo produktów z niską zawartością kalorii, odnotowuje uczona. W rzeczywistości, aby zrekompensować sobie brak mięsa, jemy produkty, które mają niski wpływ środowiskowy, takie jak jogurty, owoce i warzywa, a także produkty skrobiowe. Ale jemy ich więcej.

Wizja, według której produkty roślinne są dobre dla zdrowia i środowiska, podczas gdy produkty zwierzęce miałyby być złe zarazem dla środowiska, jak i dla zdrowia, zdaje sięznaczenie uproszczona i trzeba ją przemyśleć na nowo, oceniają badacze z INRA i CIRAD.

Inni badacze pochylili się nad wpływem marnowania żywności: 20% kupowanych produktów trafia do kosza, 12% jest jeszcze jadalnych, podkreśla pani Catherine Esnouf z Institut national de la recherche agronomique.

Problemy urbanizacji są również sprawą kluczową, ponieważ dystrybucja, czyli przewożenie produktów z miejsca na miejsce, ma ogromny wpływ na środowisko, dorzuca jeszcze Bertrand Schmidt z Institut national de la recherche agronomique.

Komentarze do: Jedzenie owoców i warzyw niekoniecznie dobre dla środowiska?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz