Szukaj

Fruta-do-lobo – brazylijskie owoce z sawanny!

Dzikie owoce brazylijskie z gatunku Solanum lycocarpum, rosnące na ubogiej glebie i w suchym klimacie sawanny Cerrado, mają takie same antyoksydacyjne właściwości co konwencjonalnie hodowane jabłko gatunku Red Delicious, powstałe w 1921 w USA. Tak wynika z badania opublikowanego w PLOS ONE.



Prace porównawcze przeprowadzili dr Sandra Fernandes Arruda z University of Brazil oraz jej koledzy z innych placówek naukowych.

Naukowcy przeanalizowali profil antyoksydacyjny 12 gatunków owoców rosnących na sawannie brazylijskiej - charakteryzującej się kwaśną glebą - z profilem antyoksydacyjnym jabłek gatunku Red Delicious, które można dostać w lokalnych sklepach.

Stwierdzili, że wiele tych dzikich gatunków ma o wiele większe proporcje bioaktywnych składników i pigmentów niż konwencjonalne jabłka.

Proporcje tych składników korelowały z antyoksydacyjnymi właściwościami ekstraktów owocowych, co dowiedli eksperymentalnie brazylijscy naukowcy.

Zobacz również:



Aktualnie, w oparciu o rezultaty swoich analiz, autorzy doświadczenia podsumowują, iż dzikie owoce rosnące w naturalnych i trudnych warunkach oferują takie same korzyści zdrowotne co konwencjonalne jabłka, które są uważane za jedne z najbogatszych w antyoksydanty produktów pokarmowych.

Przestudiowane owoce objęły takie rodzime gatunki jak lobeira, zwana także wilczym jabłkiem, palmy oraz inne owoce, które rosną w suchym klimacie i na ubogich glebach sawanny Cerrado.

Dr Sandra Fernandes Arruda mówi: - Powszechnie jedzone owoce, takie jak jabłka, truskawki czy maliny, są stale badane przez rzesze naukowców, a nasza wiedza na ich temat jest szeroka. Wiemy, jakie mają składnik chemiczne i jakie korzyści przynoszą naszemu zdrowiu. Natomiast niewiele wiemy na temat owoców rosnących w tak trudnych warunkach, jak te, które panują na sawannie Cerrado

Autorzy badania podsumowują: - Takie owoce to dobre źródło nowych bioaktywnych składników, korzystnych dla zdrowia. Nasze odkrycie powinno zmobilizować przemysł farmaceutyczny i spożywczy do opracowania nowych produktów na ich podstawie.

Komentarze do: Fruta-do-lobo – brazylijskie owoce z sawanny!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz