Szukaj

Dziesięciokrotnie większa moc antyoksydacyjna soku pomarańczowego

Według nowej analizy przeprowadzonej przez naukowców z Uniwersytetu w Granadzie, opublikowanej w czasopiśmie Food Chemistry, działanie antyoksydacyjne soków cytrusowych jest 10 razy większe niż wcześniej sądzono.

Wiele z substancji naturalnie występujących w roślinach w funkcji antyoksydacyjnej, usuwa wolne rodniki, które powodują uszkodzenie komórek DNA, są związane w wieloma chorobami przewlekłymi i objawami starzenia się. Cytrusy są szczególnie bogate w antyutleniacze, co większość badaczy uważa za powód korzyści zdrowotnych z nich wypływających.

Badania nad oszacowaniem antyoksydantów w pożywieniu

Do tej pory badacze oszacowali antyoksydacyjny potencjał żywności poprzez symulowanie trawienia pokarmu w jelicie cienkim w celu oszacowania antyoksydantów, które w rzeczywistości mogą być wykorzystane przez organizm. Sposób ten pozwala tylko na pomiar przeciwutleniaczy w postaci ciekłej.

- Problemem jest to, że aktywność antyoksydacyjna frakcji stałej (włókna) nie jest mierzona, ponieważ zakłada się, że nie jest to korzystne - mówi naukowiec Jose Angel Rufian Henares. - Jednak ta nierozpuszczalna frakcja na jelicie grubym i mikroflorze jelitowej może fermentować i wyodrębnić jeszcze więcej substancji antyoksydacyjnych, które możemy zmierzyć dzięki naszej nowej metodologii.

Zobacz również:

W celu skorygowania tych ograniczeń, naukowcy opracowali nową metodę laboratoryjną o nazwie „global antioxidant response (GAR)”, która pozwoli symulować trawienie pokarmu nie tylko w jelicie cienkim. Pozwoli to na oszacowanie antyoksydantów pokarmów stałych.

Według metody GAR, zawartość przeciwutleniaczy w wielu produktach została drastycznie zaniżona i będzie musiała zostać zmieniona. - Działanie antyoksydacyjne jest średnio dziesięć razy wyższe niż to, o jakim wszyscy wcześniej myśleli, i to nie tylko w sokach, ale także w każdym innym rodzaju żywności analizowanej w tej metodologii - powiedział naukowiec Rufian Henares.

Naukowcy odkryli, że 70% zdolności antyoksydacyjnej soku pomarańczowego pochodzi z rozpuszczalnego błonnika, a nie cieczy. W oparciu o nowe wartości, oszacowano, że aż 12% zawartości przeciwutleniaczy w hiszpańskiej diecie pochodzi z soków cytrusowych.

Nowa metoda pozwoliła również naukowcom stworzyć model matematyczny, który pomoże określić metody przechowywania i przetwarzania soków, które mogłyby utrzymać najwyższą zawartość antyoksydantów w różnych sokach.
Sok pomarańczowy zapobiega nowotworom i udarom mózgu

Badania z 2013 r. opublikowane w Nutrition and Cancer stwierdzają, że sok pomarańczowy pomaga zapobiegać nowotworom krwi, piersi, jelita grubego i wątroby.

Z badań z 2012 r., opublikowanych w czasopiśmie Stroke wynika, że kobiety, których dieta była bogata w antyoksydanty zwane flawanonami, było o 19% mniej narażone na zakrzepy krwi związane z udarami.

Aleksandra Duda

Komentarze do: Dziesięciokrotnie większa moc antyoksydacyjna soku pomarańczowego

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz