Szukaj

Dlaczego wino i herbata tak dobrze pasują do posiłku?

Lampka dobrego wina pasuje do solidnego steku, o tym wiemy. Ale teraz, naukowcy, którzy pochylili się nad tym, jak czujemy jedzenie w ustach, uważają, iż udało im się zrozumieć, dlaczego właściwie tak jest. Cierpkie wino i tłuste mięso to yin i yang świata jedzenia, znajdujące się po przeciwległych końcach „stołu”.



Badania te zostały opublikowane w przeglądzie naukowym Current Biology.

Dr Paul Breslin z Rutgers University oraz Monell Chemical Senses Center wyjaśnia: oferujemy tutaj nowy sposób myślenia o naszych zwyczajach żywieniowych. Nasze usta to niezwykle czuły somatosensoryczny organ. Chyba najbardziej czuły ze wszystkich organów naszego ciała. Sposób, w jaki czujemy jedzenie w ustach, w wielkim stopniu wpływa na to, co decydujemy się jeść.

Zobacz również:



To może wyjaśniać doskonały duet sałatka i dressing z tym charakterystycznym oleisto-kwaśnym smakiem, na przykład. Albo piwo i kebab czy też burgery i frytki...

Badacze wiedzą, że cierpkie wino smakuje sucho i ostro w naszych ustach; tłuszcze z kolei są... jak tłuszcze: śliskie.

Mamy naturalną tendencję do szukania równowagi w naszych ustach, mówi dr Catherine Peyrot des Gachons, współautorka badania. A ta tendencja pozwala nam przestrzegać różnorodności w naszym jedzeniu.

Dr Paul Breslin dodaje: opozycja między tłustym i kwaśnym pozwala nam łatwiej jeść tłuste jedzenie, jeżeli równocześnie konsumujemy coś cierpkiego.

Na koniec, dr Breslin wyjaśnia: świeże nasiona i orzechy mają swoje własne tłuszcze oraz cierpki smak. Dlatego równoważą się same.

Komentarze do: Dlaczego wino i herbata tak dobrze pasują do posiłku?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz