Szukaj

Dieta śródziemnomorska – korzyści także… finansowe!

Badanie, które przeprowadzili dr Mary Lynn z The Miriam Hospital i dr Andrew Schiff z Rhode Island Community Food Bank pokazuje, że ludzie, którzy uczestniczyli w 6-tygodniowym programie gotowania i stosowali się do prostych przepisów kulinarnych opartych na roślinach, obniżyli swoje całkowite wydatki na jedzenie. Zaczęli też kupować zdrowsze produkty.



Raport z tych prac ukazał się w Journal of Hunger and Environmental Nutrition.

Dr Flynn podkreśla: - Najdroższymi produktami spożywczymi jest mięso, owoce morza i drób, przede wszystkim jeżeli chodzi o zalecane niskotłuszczowe wersje. Typowe gospodarstwo domowe o niskim przychodzie lwią część swojego budżetu wydaje właśnie na te produkty, pomijając warzywa i owoce.

Jak sugeruje badaczka, wyeliminowanie z listy zakupów produktów, które nie są niezbędne dla zdrowia, takich jak mięso, przekąski, desery i słodzone napoje, pozwoli na prowadzenie zdrowej i ekonomicznej diety.


Dr Flynn zrekrutowała 83 osób z gospodarstw domowych o niskich przychodach do swojego 34-tygodniowego badania. Uczestnicy brali udział w 6-tygodniowym kursie gotowania, w czasie którego instruktorzy przygotowywali szybkie i proste dania oparte na warzywach, oleju z oliwek, makaronie z pełnych ziaren, brązowym ryżu i owocach.

Uczestników następnie obserwowano przez 6 miesięcy po zakończeniu kursu i zbierano od nich rachunki za zakupy żywnościowe.

Okazało się, że kupowali oni znacznie mniej mięsa, napojów słodzonych, deserów i przekąsek, nawet jeżeli instruktorzy nigdy tak naprawdę im tego nie zabronili. W tym samym czasie wzrosła całkowita konsumpcja różnych owoców i warzyw.

Dr Flynn nie kryje entuzjazmu: - Udało nam się obniżyć wydatki na jedzenie o ponad 50%. Ale to nie wszystko – zaobserwowaliśmy nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Blisko połowa uczestników straciła na wadze, co w ogóle nie było celem badania.

Prace sugerują, że zjadanie kilku posiłków opartych na roślinach w ciągu tygodnia jest łatwo osiągalnym celem, który nie tylko poprawi zdrowie, ale też i obniży koszty żywności.

Komentarze do: Dieta śródziemnomorska – korzyści także… finansowe!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz